Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem
Czy jest coś bardziej klasycznego i komfortowego niż sandwicze z jajecznicą? Przepis na sandwicze, który przygotowaliśmy, jest nieco inny, doda do nich bowiem dodatkowy smak oraz poziom satysfakcji! Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem to proste, a zarazem wyjątkowo smaczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybki lunch lub kolację. Powstałe ze składników, które mamy zazwyczaj w domu, łączą w sobie coś z charakteru amerykańskiego śniadania i typowo polskiego jajka na miękko. Prosty, a zarazem wykwintny smak tych kanapek zachwyci każdego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- chleb pszenny
- masło
- jajka (na jednego składaka jedno jajko)
- sól i pieprz do smaku
- plastry szynki
- plastry sera
- opcjonalnie ulubione dodatki, można dodać plasterki pomidora do środka
- olej
Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem – jak zrobić?
- Na każde 2 szynki chleba tostowego rozbić 1 jajko i doprawić solą i pieprzem, chleb posmarować z jednej strony masłem. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju, ważne, aby nie wlać za dużo. Gdy patelnia dobrze się nagrzeje, wylać na środek roztrzepane jajko.
- Przypiec tylko do momentu ścięcia się jajecznicy. Następnie najlepiej łopatką zdjąć całość z patelni na talerz. Jajka wychodzące z boku, zawinąć do środka, nałożyć plaster szynki oraz plaster sera. Złożyć kanapkę i włożyć do opiekacza. Całość zapiec 3,4 minuty do zarumienienia. I można się cieszyć tak pięknie i apetycznie wyglądającymi sandwiczami. Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Przepis na sandwicze z jajecznicą, szynką i serem
Potrzebne składniki: szynka, ser, jajka, chleb, masło
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym
Następny przepis: Sangria truskawkowa