Sałatka wiosenna z owocem pomelo

Sałatka wiosenna z owocem pomelo

Zapraszamy do odkrycia naszego inspirującego przepisu na sałatkę wiosenną z owocem pomelo. Ten energetyzujący, orzeźwiający zestaw składników na pewno przyciągnie uwagę miłośników zdrowej kuchni, poszukujących nietypowych smaków i wykonujących przepisy prosto od Winiary. Delikatny pomelo jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Połączony z innymi warzywami tworzy ekstrawaganckie danie, które sprawdzi się na każdym wiosennym spotkaniu. Sałatka wypełniona jest słodko-kwasowym smakiem, idealnym dla gorących, wiosennych dni. Skosztuj taszęłki pełnej smaku i świeżości!

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 średnia cebulka
  • 2- 3 jajka na twardo
  • 1 średnie jabłko
  • kilka cząstek obranego owocu Pomelo
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 10 dag sera żółtego
  • kilka łyżek delikatnego majonezu, typu „Winiary”
  • sól, biały pieprz

Sałatka wiosenna z owocem pomelo – jak zrobić?

  1. Kukurydzę, fasolkę- odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, osączamy. Przesypujemy do szklanej miski.
  2. Ugotowane, wystudzone jajka- obieramy, kroimy w grubsza kostkę. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie jabłko, wcześniej obrane ze skórki. Cebulkę, rzodkiewkę- siekamy.
  3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoc Pomelo, obieramy ze skórki oraz białej pielinki. Powinien pozostać tylko przezroczysty, soczysty miąższ. Kroimy go na grubsza kostkę.
  4. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, przesypujemy do miski. Doprawiamy lekko solą, białym pieprzem oraz majonezem.
  5. Podajemy od razu po przyrządzeniu, jako samodzielne danie kolacyjne z chlebkiem, najlepiej upieczonym w domku.
  6. Przekładamy na talerzyk, dekorujemy.
  7. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: sałatka wiosenna winiary

Porady

Sałatka wiosenna z owocem pomelo – dodatkowe informacje

Owoc Pomelo musi być dokładnie obrany, wówczas nie będzie gorzki. Jego soczysty, wyrazisty smak dodaje sałatce orzeźwienia.

Pomelo, inaczej pomarańcza olbrzymia, zawiera bardzo cenne dla zdrowia składniki. Opóźnia proces starzenia się. Idealny do spożywania nawet przy zgadze i refluksie. Wzmacnia ponadto odporność i uelastycznia tętnice. Jest antydepresantem.

Sałatka jest syta i delikatna.

Możemy nie dodawać cebulki, wtedy będzie łagodniejsza.

Majonezu dodajemy niewiele, tylko jako „spoiwa”. Możemy go zastąpić także jogurtem naturalnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczna babka bananowa
Następny przepis: Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode