Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą.

Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą.

Tradycyjne polskie święta nie mogą obyć się bez kolejnego klasycznego dodatku do stołu – sałatki śledziowej z jabłkiem i cebulą. Ta połączenie słonego smaku śledzia z soczystym jabłkiem i lekko ostrą cebulą daje wspaniałe rezultaty. Sałatka ta to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i na karnawałowym stole. Chociaż jest to proste danie, jego smak jest niczym innym jak kwintesencją polskiej kuchni. Najlepsze jest to, że sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe solone
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cytryna
  • śmietana kwaśna
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe moczymy około 40 minut w zimnej wodzie.
  2. Kroimy cebulę w krążki, jabłko w kostkę, oraz ogórki także w kostkę.
  3. Gdy płaty wymoczą, kroimy je w paski. Wszystko razem wsypujemy do miski oraz mieszamy. Następnie skrapiamy cytryną. Na koniec dodajemy śmietanę i majonez, pieprz do smaku.

Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje na zimno z ziemniakami lub chlebem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa warstwowa
Następny przepis: Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode