Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą.
Tradycyjne polskie święta nie mogą obyć się bez kolejnego klasycznego dodatku do stołu – sałatki śledziowej z jabłkiem i cebulą. Ta połączenie słonego smaku śledzia z soczystym jabłkiem i lekko ostrą cebulą daje wspaniałe rezultaty. Sałatka ta to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i na karnawałowym stole. Chociaż jest to proste danie, jego smak jest niczym innym jak kwintesencją polskiej kuchni. Najlepsze jest to, że sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Spróbujcie sami.
admin
Składniki:
- 4 płaty śledziowe solone
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 3 ogórki kiszone
- 1 cytryna
- śmietana kwaśna
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe moczymy około 40 minut w zimnej wodzie.
- Kroimy cebulę w krążki, jabłko w kostkę, oraz ogórki także w kostkę.
- Gdy płaty wymoczą, kroimy je w paski. Wszystko razem wsypujemy do miski oraz mieszamy. Następnie skrapiamy cytryną. Na koniec dodajemy śmietanę i majonez, pieprz do smaku.
Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje na zimno z ziemniakami lub chlebem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa warstwowa
Następny przepis: Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami