SAŁATKA OWOCOWA Z SOSEM JOGURTOWO-MIODOWYM
Sałatka owocowa z sosem jogurtowo-miodowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten pyszny przepis to doskonałe połączenie świeżych, soczystych owoców i kremowego sosu, który dodatkowo podbija ich smak. Można ją podać na różne okazje: jako zdrowe, słodkie zakończenie posiłku, jako energetyczny lunch czy lekki, ale sycący deser na letnie popołudnie. Wybierając owoce o różnych kolorach, możemy też zachwycić swoich gości atrakcyjnym wyglądem sałatki. Co więcej, to zestawienie jest pełne cennych dla zdrowia składników. To propozycja, która wprowadzi trochę słońca na nasz talerz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -1 pomarańcz,
-3 mandarynki lub 1 grejpfrut,
-2 banany,
-2 kiwi,
-1 gruszka,
-1 puszka brzoskwiń,
-sok wyciśnięty z 1 limonki,
-1 duży jogurt grecki,
-3 łyżki naturalnego miodu.
Do dekoracji:
-listki mięty lub melisy.
Sałatka owocowa z sosem jogurtowo-miodowym – jak zrobić?
- Wszystkie owoce obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Jabłko i banany skropić sokiem z cytryny.
- Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem.
- Układać warstwowo w szklanym naczyniu. Zaczynając od: jabłko-mandarynki-banany-połowę sosu jogurtowego-kiwi-gruszka-brzoskwinie-reszta sosu jogurtowego-listki mięty.
SAŁATKA OWOCOWA Z SOSEM JOGURTOWO-MIODOWYM – dodatkowe informacje
Sałatkę najlepiej zrobić w dniu przyjęcia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka owocowa z granatem
Następny przepis: Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej