Sałatka owocowa z ryżem

Sałatka owocowa z ryżem

Sałatka owocowa z ryżem to doskonała propozycja na lekki, letni posiłek pełen witamin i wartości odżywczych. Ta egzotyczna, ale łatwa do przygotowania sałatka składa się z różnych kolorowych owoców i sypkiego ryżu. Jest doskonała na upalny dzień, jako pełne energetyczny posiłek czy przekąska. Jest to propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale również dla tych, którzy szukają czegoś niecodziennego i świeżego. Składniki sałatki zapewniają różnorodność smaków – słodycz owoców w połączeniu z neutralnym ryżem tworzy niepowtarzalne doznanie kulinarne. Ciekawa propozycja dla osób ceniących kreatywne połączenia.

Składniki:

  • Składniki (dla dwóch osób)
  • 1 torebka ryżu
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 2 duże jabłka
  • Pół łyżeczki cynamonu

Sałatka owocowa z ryżem – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, po czym wrzucamy go do dużej salaterki i zostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w średnią kostkę.
  2. Gdy ryż wystygnie dodajemy owoce i doprawiamy cynamonem. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Zimna smakuje najlepiej.

Sałatka owocowa z ryżem – dodatkowe informacje

Banany i jabłka można po pokrojeniu zaleć wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie przybrały brunatnego koloru, mi on jednak prze przeszkadza 😉

Do sałatki można również wsypać rodzynki i orzechy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka owocowa z granatem
Następny przepis: Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode