Sałatka owocowa z ryżem
Sałatka owocowa z ryżem to doskonała propozycja na lekki, letni posiłek pełen witamin i wartości odżywczych. Ta egzotyczna, ale łatwa do przygotowania sałatka składa się z różnych kolorowych owoców i sypkiego ryżu. Jest doskonała na upalny dzień, jako pełne energetyczny posiłek czy przekąska. Jest to propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale również dla tych, którzy szukają czegoś niecodziennego i świeżego. Składniki sałatki zapewniają różnorodność smaków – słodycz owoców w połączeniu z neutralnym ryżem tworzy niepowtarzalne doznanie kulinarne. Ciekawa propozycja dla osób ceniących kreatywne połączenia.
admin
Składniki:
- Składniki (dla dwóch osób)
- 1 torebka ryżu
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- 2 duże jabłka
- Pół łyżeczki cynamonu
Sałatka owocowa z ryżem – jak zrobić?
- Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, po czym wrzucamy go do dużej salaterki i zostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w średnią kostkę.
- Gdy ryż wystygnie dodajemy owoce i doprawiamy cynamonem. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Zimna smakuje najlepiej.
Sałatka owocowa z ryżem – dodatkowe informacje
Banany i jabłka można po pokrojeniu zaleć wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie przybrały brunatnego koloru, mi on jednak prze przeszkadza 😉
Do sałatki można również wsypać rodzynki i orzechy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka owocowa z granatem
Następny przepis: Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej