SAŁATKA OWOCOWA (MACEDONIA di FRUTTA)
Sałatka owocowa, znana również jako Macedonia di Frutta, to lekki i odżywczy przepis prawdziwie letni, który zapewnia mnóstwo witamin. Doskonała podczas gorących dni, jako zdrowy deser po lekkim obiedzie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Zwana też sałatką macedonia, jest integralną częścią kuchni włoskiej, pochodzącą z regionu Macedonii. Wyróżnia się kolorową mieszanką sezonowych owoców w cukrowym sosie. Doskonała do podawania w eleganckiej misie na zewnątrz podczas letnich grilli. Poczuj odrobinę włoskiego lata w każdym kęsie tej wyjątkowej sałatki. Daj się uwieść jej różnorodności smaków i pełni aromatów. Bez względu na okazję, ta sałatka zawsze zachwyci!
admin
Składniki:
- dowolne owoce sezonowe
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 6 truskawek
- 2 kiwi
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- sok z ½ dużej cytryny
- świeża mięta
- cukier lub miód (opcjonalnie)
Sałatka owocowa (macedonia di frutta) – jak zrobić?
- Dokładnie umyć, oczyścić i pokroić owoce.
- Wymieszać owoce z sokiem cytrynowym, dodać listki mięty i ewentualnie posypać cukrem. Schłodzić w lodówce i podawać!
Buon Appetito!
Słowa kluczowe: sałatka owocowa macedonia, sałatka macedonia
SAŁATKA OWOCOWA (MACEDONIA di FRUTTA) – dodatkowe informacje
Owoce można pokroić na różne kształty np. gruszka w kostkę, jabłka w plasterki, banan w półksiężyce. Dzięki temu sałatka będzie ładnie się prezentować.
Dzięki dodatkowi soku z cytryny owoce nie ściemnieją, zachowowają swój soczysty kolor i smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka owocowa
Następny przepis: Sałatka owocowa z kurczakiem