SAŁATKA OWOCOWA (MACEDONIA di FRUTTA)

SAŁATKA OWOCOWA (MACEDONIA di FRUTTA)

Sałatka owocowa, znana również jako Macedonia di Frutta, to lekki i odżywczy przepis prawdziwie letni, który zapewnia mnóstwo witamin. Doskonała podczas gorących dni, jako zdrowy deser po lekkim obiedzie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Zwana też sałatką macedonia, jest integralną częścią kuchni włoskiej, pochodzącą z regionu Macedonii. Wyróżnia się kolorową mieszanką sezonowych owoców w cukrowym sosie. Doskonała do podawania w eleganckiej misie na zewnątrz podczas letnich grilli. Poczuj odrobinę włoskiego lata w każdym kęsie tej wyjątkowej sałatki. Daj się uwieść jej różnorodności smaków i pełni aromatów. Bez względu na okazję, ta sałatka zawsze zachwyci!

Składniki:

  • dowolne owoce sezonowe
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 6 truskawek
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • sok z ½ dużej cytryny
  • świeża mięta
  • cukier lub miód (opcjonalnie)

Sałatka owocowa (macedonia di frutta) – jak zrobić?

  1. Dokładnie umyć, oczyścić i pokroić owoce.
  2. Wymieszać owoce z sokiem cytrynowym, dodać listki mięty i ewentualnie posypać cukrem. Schłodzić w lodówce i podawać!
    Buon Appetito!

Słowa kluczowe: sałatka owocowa macedonia, sałatka macedonia

SAŁATKA OWOCOWA (MACEDONIA di FRUTTA) – dodatkowe informacje

Owoce można pokroić na różne kształty np. gruszka w kostkę, jabłka w plasterki, banan w półksiężyce. Dzięki temu sałatka będzie ładnie się prezentować.

Dzięki dodatkowi soku z cytryny owoce nie ściemnieją, zachowowają swój soczysty kolor i smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka owocowa
Następny przepis: Sałatka owocowa z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode