Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem

Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem

Dziś prezentujemy przepis o niezwykle eleganckiej nazwie – Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem. Ta wykwintna potrawa, znana z fine dining, zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Delikatne mięso drobiowe, przepięknie podane w formie sakiewek, wypełnione smakowitym nadzieniem z gołqbka, to prawdziwy rarytas na każdym stole. Idealne do serwowania podczas specjalnych okazji, takich jak święta czy uroczyste kolacje. Używając poniższego przepisu, można stworzyć idealny posiłek dla tych, którzy doceniają finezję i piękno w kulinariach. Zaskoczą Państwo swoich gości unikalnym smakiem i prezentacją takiego dania.

Składniki:

  • 8 kotletów drobiowych (kurczak, indyk)
  • 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 200 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • nitka kuchenna

Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cienko rozbić i natrzeć obiema paprykami, solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut.
  2. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Kapustę posiekać, zlać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
  3. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż, kapustę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, zeszkloną cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  4. Na środek każdego rozbitego kawałka mięsa kłaść po 2 łyżki farszu, a następnie brzegi mięsa zwijać do środka. U góry obwiązać nitką kuchenną tak, aby powstała sakiewka. Ułożyć sakiewki na blaszce do pieczenia, wlać odrobinę oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piec przez około 30-40 minut, od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Po upieczeniu usunąć nitki.

Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem – dodatkowe informacje

Do dekoracji użyłam na pół ugotowany liść kapusty krojąc go na wstążeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki z pikantnym sosem
Następny przepis: Sakiewki z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode