Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Sajgonki z sosem słodko–kwaśnym to przepyszna i reprezentatywna propozycja kuchni azjatyckiej. Są one nie tylko smaczne, ale i poręczne, idealne do podania jako przekąska na przyjęciach. Farsz, zawijany w delikatne ciasto, po smażeniu staje się chrupiący i złocisty, a wnętrze pozostaje soczyste i pełne smaku. Całości dopełnia sos słodko-kwaśny, który jest nieodłącznym elementem tego dania. Jego słodkawy smak idealnie kontrastuje z pikantnymi sajgonkami, nadając potrawie charakteru. Ta wersja sajgonek z sosem słodko-kwaśnym z pewnością zadowoli wszystkich miłośników orientalnych smaków.

Składniki:

  • SAJGONKI:
  • – 20 arkuszy papieru ryżowego
  • – papryka żółta i czerwona (połowa do farszu, połowa do sosu)
  • – 2 marchewki
  • – 2 pietruszki
  • – ok. 150 g makaronu nitki z kurkumą
  • – pół kilograma mięsa mielonego
  • – garść płatków migdałowych
  • – natka pietruszki
  • – sól, pieprz
  • – słodka i ostra papryka
  • – oregano
  • SOS SŁODKO-KWAŚNY:
  • – olej roślinny
  • – 1 cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 5-6 dużych pomidorów
  • – papryka żółta i czerwona
  • – puszka kukurydzy konserwowej
  • – puszka ananasa w kawałkach
  • – 2 łyżki octu winnego
  • – 3 płaskie łyżki cukru
  • – sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • – mąka ziemniaczana

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym – jak zrobić?

  1. Pomidory umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. Po 10-15 min obrać ze skóry. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, po czym wrzucić do miski, gdzie będzie mieszany farsz.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane ze skóry pomidory. Poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę (pół czerwonej i pół żółtej). Odsączyć ananasa i kukurydzę, a następnie dodać je do sosu. Zostawić 5 łyżek soku z ananasa. Dodać 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżkę zwykłego octu, 3 płaskie łyżki białego cukru. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Gotować 5-10 min.
  3. W 5 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie do dużej miski nalać przegotowanej gorącej wody (do namaczania papieru ryżowego).
  4. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę pokroić w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi smażyć na tej samej patelni, co mięso, bez dodawania tłuszczu. Smażyć metodą stir-fry, czyli energicznie mieszając. Na koniec dodać oregano. Usmażone warzywa wrzucić do miski z mięsem. Dodać ugotowany makaron. Doprawić do smaku. Wymieszać.
  5. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać w letniej wodzie, kłaść na desce. Nakładać po 1-2 łyżki farszu (nie może go być dużo, gdyż sajgonki rozpadną się na patelni) w sporej odległości od końca arkusza (jak na zdjęciu).
  6. Zawijamy koniec arkusza do środka, by zakryć farsz. Następnie zaginamy do środka jego boki i zwijamy całość do wewnątrz (na opakowaniu jest instrukcja). Sajgonki smażymy na 3 mm oleju, aż się zarumienią. Polewamy sosem i gotowe.

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym – dodatkowe informacje

Przepis wystarcza na 25 sajgonek. Najlepiej podawać z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Sajgonki z pikantnym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode