Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Sajgonki z sosem słodko–kwaśnym to przepyszna i reprezentatywna propozycja kuchni azjatyckiej. Są one nie tylko smaczne, ale i poręczne, idealne do podania jako przekąska na przyjęciach. Farsz, zawijany w delikatne ciasto, po smażeniu staje się chrupiący i złocisty, a wnętrze pozostaje soczyste i pełne smaku. Całości dopełnia sos słodko-kwaśny, który jest nieodłącznym elementem tego dania. Jego słodkawy smak idealnie kontrastuje z pikantnymi sajgonkami, nadając potrawie charakteru. Ta wersja sajgonek z sosem słodko-kwaśnym z pewnością zadowoli wszystkich miłośników orientalnych smaków.
admin
Składniki:
- SAJGONKI:
- – 20 arkuszy papieru ryżowego
- – papryka żółta i czerwona (połowa do farszu, połowa do sosu)
- – 2 marchewki
- – 2 pietruszki
- – ok. 150 g makaronu nitki z kurkumą
- – pół kilograma mięsa mielonego
- – garść płatków migdałowych
- – natka pietruszki
- – sól, pieprz
- – słodka i ostra papryka
- – oregano
- SOS SŁODKO-KWAŚNY:
- – olej roślinny
- – 1 cebula
- – 3 ząbki czosnku
- – 5-6 dużych pomidorów
- – papryka żółta i czerwona
- – puszka kukurydzy konserwowej
- – puszka ananasa w kawałkach
- – 2 łyżki octu winnego
- – 3 płaskie łyżki cukru
- – sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- – mąka ziemniaczana
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym – jak zrobić?
- Pomidory umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. Po 10-15 min obrać ze skóry. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, po czym wrzucić do miski, gdzie będzie mieszany farsz.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane ze skóry pomidory. Poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę (pół czerwonej i pół żółtej). Odsączyć ananasa i kukurydzę, a następnie dodać je do sosu. Zostawić 5 łyżek soku z ananasa. Dodać 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżkę zwykłego octu, 3 płaskie łyżki białego cukru. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Gotować 5-10 min.
- W 5 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie do dużej miski nalać przegotowanej gorącej wody (do namaczania papieru ryżowego).
- Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę pokroić w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi smażyć na tej samej patelni, co mięso, bez dodawania tłuszczu. Smażyć metodą stir-fry, czyli energicznie mieszając. Na koniec dodać oregano. Usmażone warzywa wrzucić do miski z mięsem. Dodać ugotowany makaron. Doprawić do smaku. Wymieszać.
- Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać w letniej wodzie, kłaść na desce. Nakładać po 1-2 łyżki farszu (nie może go być dużo, gdyż sajgonki rozpadną się na patelni) w sporej odległości od końca arkusza (jak na zdjęciu).
- Zawijamy koniec arkusza do środka, by zakryć farsz. Następnie zaginamy do środka jego boki i zwijamy całość do wewnątrz (na opakowaniu jest instrukcja). Sajgonki smażymy na 3 mm oleju, aż się zarumienią. Polewamy sosem i gotowe.
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym – dodatkowe informacje
Przepis wystarcza na 25 sajgonek. Najlepiej podawać z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Sajgonki z pikantnym sosem