Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami

Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami

Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami to jedno z najbardziej kolorowych i smakowitych dań azjatyckiej kuchni. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie pikantne i egzotyczne smaki. Sajgonki, zwane też wietnamskimi pierożkami, są doskonałym pomysłem na szybki obiad lub kolację. Ich najważniejszym składnikiem jest ryż, do którego dołącza się kawałki kurczaka i bogactwo świeżych warzyw. To danie, które pozwoli Wam przenieść się smakiem do egzotycznego Wietnamu bez wychodzenia z domu. Jego przygotowanie to doskonała okazja do eksperymentowania z nowymi smakami i technikami kulinarnymi. Przekonajcie się sami, jak smakują prawdziwe sajgonki z ryżem!

Składniki:

  • 1 paczka papieru ryżowego (na ok.20 sztuk)
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 torebka ryżu
  • kilka suszonych pomidorów
  • papryka czerwona
  • 1 średnia marchewka
  • zielony ogórek
  • natka pietruszki
  • rukola
  • krojone grzyby Mun
  • czarny sezam
  • oliwa z oliwek
  • sos chilli

Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami – jak zrobić?

  1. Gotujemy ryż. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka na cienkie paski (szerokość ok.0,5 cm, długość 7-8cm). Posypujemy je solą, słodką i ostrą papryką, oblewamy je 1 łyżką oliwy z oliwek i smażymy. Następnie kroimy w paski paprykę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy grzyby Mun i pokrojone suszone pomidory i dusimy wszystko ok.5 minut podlewając wodą.
  2. Kiedy ryż będzie gotowy dorzucamy do niego duszone warzywa, pokrojonego w cienkie paski ogórka, posiekaną natkę pietruszki, garstkę rucoli i posypujemy czarnym sezamem. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką i sosem chilli.
  3. Papier ryżowy moczymy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie miękki nakładamy łyżkę farszu i paski kurczaka, zawijamy a na końcu kroimy rulonik na pół.

Sajgonki z ryżem, kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje

Sajgonki świetnie smakują z sosem czosnkowym, który można przyrządzić z gęstego jogurtu greckiego lub śmietany z dodatkiem czosnku, soli i koperku. Miłośnicy dodatków słodko-ostrych mogą przyrządzić sos z duszonych pomidorów z puszki z kilkoma plasterkami ananasa i dodatkiem chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki studenckie
Następny przepis: Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode