Sajgonki z pikantnym sosem
Odkryj smaki wschodniej kuchni z przepisem na niesamowite sajgonki z pikantnym sosem. To potrawa, która z pewnością zachwyci wszystkich, bez względu na to, czy są wielbicielami ostrej kuchni, czy nie. Podstawą są dobrej jakości składniki, które łączące razem tworzą symfonię smaków. Kluczowym elementem jest oczywiście pikantny sos, którego głębia smaku wynika z połączenia ostrej papryki, słodkiej trzciny cukrowej i aromatycznej trawy cytrynowej. Jest to danie pełne różnorodności, które potrafi zaskoczyć, zadowolić i zaintrygować każdego gościa. Bez wątpienia, Sajgonki z pikantnym sosem to przepis na udaną kolację pełną egzotycznych smaków.
admin
Składniki:
- Przepis na 12 sztuk sajgonek
- 40 dag mielonego wieprzowego mięsa
- 5 łyżek sosu sojowego
- 20 dag makaronu sojowego
- 10 suszonych grzybów mun
- 2 jajka
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej
- pieprz
- Sos:
- 3 suszone strąki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka pasty z krewetek
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Sajgonki z pikantnym sosem – jak zrobić?
-
1.
Posiekaną cebulę, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir podsmażyć przez 2 minuty na oleju. Dodać mięso, wymieszać i smażyć aż straci krwisty kolor. Ugotować makaron sojowy według przepisu podanego na opakowaniu i pokroić go. Ugotować grzyby mun (5 minut) i posiekać. Makaron i grzyby połączyć z pozostałą masą, dodać sos sojowy. Gdy wystygnie wbić jajka i wymieszać. Arkusze papieru ryżowego na sekundę zamaczamy w ciepłej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na każdy arkusz położyć porcję farszu i zawinąć go tak jak krokiety. Smażyć na oleju przez trzy minuty na złoty kolor. -
2.
Sos:
Papryczki chili umyć i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cytrynę obrać i drobno pokroić. Czosnek i cytrynę zmiksować razem z cukrem, octem, pastą z krewetek i łyżką wody oraz sosem ostrygowym, aby otrzymać gęsty, gładki sos. Dodać posiekaną papryczkę, wymieszać.
Sajgonki z pikantnym sosem – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują podane z ryżem i surówką ze świeżej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
Następny przepis: Sakiewki z ciasta francuskiego