Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie to smakowita, zdrowa i kolorowa alternatywa dla tradycyjnych sajgonek. Ten egzotyczny przepis posiłku jest doskonałym wyborem dla wszystkich osób, które cenią sobie orientalne smaki i pragną wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Te wietnamskie przysmaki są niskokaloryczne, pełne błonnika i witamin, dzięki czemu są idealnym urozmaiceniem wegetariańskiego jadłospisu. Co więcej, sajgonki wegetariańskie są uniwersalnym potrawą – idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne obiady, jak i na imprezowe przekąski. Poniższy przepis na sajgonki wegetariańskie jest prosty do wykonania i dostarczy Ci mnóstwo kulinarnych wrażeń.

Składniki:

  • 150g ryżu (15 porcji)
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule
  • mały pasternak
  • 1 czerwona papryka
  • zielona część pora
  • dodatkowo:
  • mąka ryżowa do obtaczania sajgonek
  • olej do smażenia

Sajgonki wegetariańskie – jak zrobić?

  1. Farsz: pokrój kapustę, przekrój cebulę na pół i pokrój w pół-talarki. Marchewkę obierz i zetrzyj na dłuższe paseczki na tartce o średnich oczkach. Paprykę i pasternak pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj warzywa i wrzuć na patelnie. Duś przez ok. 5-10 minut. Ostudź.
  2. Papier ryżowy przygotuj wg wskazówek producenta na opakowaniu. Na papier wyłóż trochę farszu i zawiń jak naleśnik. Każdą z sajgonek obtoczyć w mące ryżowej i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Sajgonki wegetariańskie – dodatkowe informacje

Podawaj z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki studenckie
Następny przepis: Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode