Sajgonki wegetariańskie
Sajgonki wegetariańskie to smakowita, zdrowa i kolorowa alternatywa dla tradycyjnych sajgonek. Ten egzotyczny przepis posiłku jest doskonałym wyborem dla wszystkich osób, które cenią sobie orientalne smaki i pragną wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Te wietnamskie przysmaki są niskokaloryczne, pełne błonnika i witamin, dzięki czemu są idealnym urozmaiceniem wegetariańskiego jadłospisu. Co więcej, sajgonki wegetariańskie są uniwersalnym potrawą – idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne obiady, jak i na imprezowe przekąski. Poniższy przepis na sajgonki wegetariańskie jest prosty do wykonania i dostarczy Ci mnóstwo kulinarnych wrażeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150g ryżu (15 porcji)
- mała główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1-2 cebule
- mały pasternak
- 1 czerwona papryka
- zielona część pora
- dodatkowo:
- mąka ryżowa do obtaczania sajgonek
- olej do smażenia
Sajgonki wegetariańskie – jak zrobić?
- Farsz: pokrój kapustę, przekrój cebulę na pół i pokrój w pół-talarki. Marchewkę obierz i zetrzyj na dłuższe paseczki na tartce o średnich oczkach. Paprykę i pasternak pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj warzywa i wrzuć na patelnie. Duś przez ok. 5-10 minut. Ostudź.
- Papier ryżowy przygotuj wg wskazówek producenta na opakowaniu. Na papier wyłóż trochę farszu i zawiń jak naleśnik. Każdą z sajgonek obtoczyć w mące ryżowej i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Sajgonki wegetariańskie – dodatkowe informacje
Podawaj z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki studenckie
Następny przepis: Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym