Sajgonki studenckie

Sajgonki studenckie

Gdziekolwiek na świecie jesteś studentem, z pewnością zdajesz sobie sprawę, jak cenne są szybkie, proste i niedrogie przepisy. Nasze sajgonki studenckie doskonale wpisują się w te kryteria. To właśnie odpowiedź na twoje kulinarne potrzeby – składniki są łatwo dostępne, przepis jest łatwy, a efekt końcowy smaczny i sycący. Jest to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, a także świetna opcja na imprezowy posiłek. W dodatku, to danie trafia w gusta smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotuj więc wok, bo zaraz rozpoczniemy kulinarne święto prosto ze wschodnich krajów. Podajemy sajgonki studenckie – smacznej zabawy!

Składniki:

  • Papier ryżowy (opakowanie)
  • Makaron ryżowy (opakowanie)
  • Sos do Sajgonek (opcjonalnie)
  • Mięso mielone 500g (wybrałem wieprzowe garmażeryjne)
  • Musztarda
  • Ziarenka Smaku
  • Kapusta Pekińska
  • Prażony słonecznik (opcjonalnie)
  • Cebula
  • Marchewka
  • Sos sojowy (2 łyżeczki)
  • Jajko
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sajgonki studenckie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Szatkujemy kapustę pekińską – jedną połowę, drugą użyjemy do zrobienia surówki. Zatrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Makaron namoczyć, jak zmięknie pociąć na 2 cm kawałki. Pokroić cebulę w kostkę, dodać jedno jajko i mięso mielone. Wszystko wymieszać, dodać pieprz i sól( lub ziarenka smaku ), następnie możemy dodać prażony słonecznik, odrobinę musztardy sarepskiej i 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Namaczamy przez pare sekund papier ryżowy i jak zmięknie nakładamy małą ilość naszego „farszu” zwijamy w rulonik, zaginamy na końcach. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smażymy ok 3 min po każdej stronie, aż do zarumienienia. Podajemy z ryżem, frytkami, albo same z sosem słodko kwaśnym – łagodnym – lub chilli

Sajgonki studenckie – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z Sosem słodko-kwaśnym!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą
Następny przepis: Sajgonki wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode