Sajgonki studenckie
Gdziekolwiek na świecie jesteś studentem, z pewnością zdajesz sobie sprawę, jak cenne są szybkie, proste i niedrogie przepisy. Nasze sajgonki studenckie doskonale wpisują się w te kryteria. To właśnie odpowiedź na twoje kulinarne potrzeby – składniki są łatwo dostępne, przepis jest łatwy, a efekt końcowy smaczny i sycący. Jest to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, a także świetna opcja na imprezowy posiłek. W dodatku, to danie trafia w gusta smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotuj więc wok, bo zaraz rozpoczniemy kulinarne święto prosto ze wschodnich krajów. Podajemy sajgonki studenckie – smacznej zabawy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Papier ryżowy (opakowanie)
- Makaron ryżowy (opakowanie)
- Sos do Sajgonek (opcjonalnie)
- Mięso mielone 500g (wybrałem wieprzowe garmażeryjne)
- Musztarda
- Ziarenka Smaku
- Kapusta Pekińska
- Prażony słonecznik (opcjonalnie)
- Cebula
- Marchewka
- Sos sojowy (2 łyżeczki)
- Jajko
- Pieprz
- Oliwa do smażenia
Sajgonki studenckie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Szatkujemy kapustę pekińską – jedną połowę, drugą użyjemy do zrobienia surówki. Zatrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Makaron namoczyć, jak zmięknie pociąć na 2 cm kawałki. Pokroić cebulę w kostkę, dodać jedno jajko i mięso mielone. Wszystko wymieszać, dodać pieprz i sól( lub ziarenka smaku ), następnie możemy dodać prażony słonecznik, odrobinę musztardy sarepskiej i 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Namaczamy przez pare sekund papier ryżowy i jak zmięknie nakładamy małą ilość naszego „farszu” zwijamy w rulonik, zaginamy na końcach. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smażymy ok 3 min po każdej stronie, aż do zarumienienia. Podajemy z ryżem, frytkami, albo same z sosem słodko kwaśnym – łagodnym – lub chilli
Sajgonki studenckie – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z Sosem słodko-kwaśnym!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą
Następny przepis: Sajgonki wegetariańskie