Sajgonki inaczej

Sajgonki inaczej

Spotkanie kuchni Wschodu z klasycznymi daniami kuchni polskiej to wybuchowy koktajl smaków, którym trudno się oprzeć. Przepis na sajgonki inaczej to nic innego jak polskie gołąbki w egzotycznym wydaniu, a więc w delikatnym papierze ryżowym. To połączenie tradycyjnych, domowych smaków z nutą orientu, które zaskoczy niejednego smakosza. Możemy je podać jako ciekawą alternatywę dla tradycyjnych gołąbków na rodzinne spotkanie czy jako niebanalną przekąskę na imprezę. Zaskakuj, baw się smakami i odkrywaj nowe połączenia – sajgonki inaczej to prawdziwa kulinarna podróż, do której nie potrzeba biletu. Spróbuj, a przekonasz się, jak smakuje połączenie Polski z Azją.

Składniki:

  • A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
  • 2 torebki ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 250 dag pieczarek
  • B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
  • papier ryżowy
  • C. SKŁADNIKI ROBOCZE
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chili
  • 1 liść laurowy
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • D. DEKORACJA
  • liść zielonej sałaty
  • 1/2 czerwonej papryki

Sajgonki inaczej – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Studzimy.
  2. 2.
    Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki i listek laurowy wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy.
  3. 3.
    Pieczarki i marchewkę łączymy z ryżem przyprawiając do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i chili, czosnkiem.
  4. 4.
    Papier ryżowy zanurzamy na chwilę w letniej wodzie przekładamy na deskę układamy farsz i zawijamy jak krokiety. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
  5. 5.
    Układamy na talerzu na liściu salaty dekorując duszoną na maśle czerwoną papryką.

Sajgonki inaczej – dodatkowe informacje

Sajgonki możemy kosztować z sosem chili


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki chińskie z Szewskiej
Następny przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode