Sajgonki inaczej
Spotkanie kuchni Wschodu z klasycznymi daniami kuchni polskiej to wybuchowy koktajl smaków, którym trudno się oprzeć. Przepis na sajgonki inaczej to nic innego jak polskie gołąbki w egzotycznym wydaniu, a więc w delikatnym papierze ryżowym. To połączenie tradycyjnych, domowych smaków z nutą orientu, które zaskoczy niejednego smakosza. Możemy je podać jako ciekawą alternatywę dla tradycyjnych gołąbków na rodzinne spotkanie czy jako niebanalną przekąskę na imprezę. Zaskakuj, baw się smakami i odkrywaj nowe połączenia – sajgonki inaczej to prawdziwa kulinarna podróż, do której nie potrzeba biletu. Spróbuj, a przekonasz się, jak smakuje połączenie Polski z Azją.
admin
Składniki:
- A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
- 2 torebki ryżu
- 1 duża marchewka
- 250 dag pieczarek
- B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
- papier ryżowy
- C. SKŁADNIKI ROBOCZE
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- szczypta chili
- 1 liść laurowy
- szczypta granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- oliwa do smażenia
- D. DEKORACJA
- liść zielonej sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
Sajgonki inaczej – jak zrobić?
-
1.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Studzimy. -
2.
Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki i listek laurowy wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy. -
3.
Pieczarki i marchewkę łączymy z ryżem przyprawiając do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i chili, czosnkiem. -
4.
Papier ryżowy zanurzamy na chwilę w letniej wodzie przekładamy na deskę układamy farsz i zawijamy jak krokiety. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. -
5.
Układamy na talerzu na liściu salaty dekorując duszoną na maśle czerwoną papryką.
Sajgonki inaczej – dodatkowe informacje
Sajgonki możemy kosztować z sosem chili
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki chińskie z Szewskiej
Następny przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą