Sajgonki chińskie z Szewskiej

Sajgonki chińskie z Szewskiej

Sajgonki chińskie z Szewskiej to nieodparte danie, które jest doskonałe na kolację lub przekąskę. Są to aromatyczne rolki z chrupiącej, cienkiej skórki napełnionej mieszanką soczystych warzyw i delikatnego mięsa. Ten egzotyczny przepis na sajgonki chińskie pochodzi prosto z kuchni chińskiej, a jego unikalne smaki i tekstury na pewno zachwycą każdego smakosza. Są one przepyszne na ciepło, choć zimne również są rewelacyjne. Wypróbuj ten tradycyjny przepis na orientalne rolki, który z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni nutkę azjatyckiego klimatu.

Składniki:

  • Cebula czerwona
  • Mieszanka chińska
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g zmielonego fileta z kurczaka
  • 3 łyżki szczypiorku
  • Woreczek ryżu
  • 6 – 8 pieczarek
  • Opakowanie papieru ryżowego
  • Przyprawy: papryka czerwona, papryka słodka, chilli con carne, pieprz, sól
  • Olej roślinny do smażenia np. arachidowy
  • Do podania: do sajgonek sos słodko kwaśny, do ryżu słodko-pikantny sos chilli.

Sajgonki chińskie z szewskiej – przepis

  1. Ugotować ryż. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, dodać mieszankę chińską. W drobną kostkę pokroić cebulę, imbir, szczypior oraz pieczarki i dodać do mięsa. Dodać również starty czosnek. Przyprawić według uznania.
  2. Farsz z patelni pokroić na małe kawałeczki i wymieszać z ryżem.
  3. Papier ryżowy namaczać w wodzie, użyłam napełnionego płaskiego talerza, po czym przenosiłam papier na suchy talerz, gdzie nakładałam farsz. Nie radzę nakładać go za dużo, sajgonka się rozwali. Farsz nakładam niemal po środku placka, lecz bliżej jednego boku, od którego zaczynam zawijanie. Składamy naleśnik przykrywając farsz, po czym zawijam w rolkę, formując idealnego sajgonka, zostaje nam zakończenie sajgonka, papier ma być zwinięty, więc wystarczy tylko zawinąć je pod spód, w ten sposób wrzucamy na mocno rozgrzany olej. (zwijanie jak przy krokietach)
  4. Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, około 3 minuty. Mają się przyrumienić i nabrać złotego koloru. W czasie smażenia obracamy.

    Świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Smacznego!

Sajgonki chińskie to smaczne danie, które można łatwo przygotować według powyższego przepisu.

Sajgonki chińskie z Szewskiej – dodatkowe informacje

Zbyt długo moczony papier ryżowy będzie się rwał, wystarczy zamoczyć i wyjąć, tak jak wyżej, w płaskim talerzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki
Następny przepis: Sajgonki inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode