Sajgonki
Doskonalenie azjatyckiej kuchni może być wyjątkowo satysfakcjonujące, zwłaszcza gdy zaczynasz od wypróbowania prawdziwych i tradycyjnych receptur. Nasz przepis na oryginalne sajgonki to prawdziwe, autentyczne danie, które pochodzi z samej Kuchni Wietnamskiej. Sajgonki są smakowymi, chrupiącymi rolkami wypełnionymi soczystymi składnikami, które zdobyły popularność na całym świecie. Ten przepis na sajgonki jest niezwykle łatwy do wykonania, a jednocześnie oferuje wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Więc jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na sajgonki, ten na pewno spełni twoje oczekiwania. Jego autentyczność i oryginalność z pewnością przyciągną każdego smakosza kuchni azjatyckiej.
admin
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 20 g grzybów mun
- 50 g makaronu ryżowego typu noodle
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 duże jajko
- Olej (do smażenia)
- Do podania:
- sos sojowy
- sos chili słodki lub słodko-kwaśny
Sajgonki – jak zrobić?
- Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili.
Słowa kluczowe: sajgonki przepis oryginalny
Sajgonki – dodatkowe informacje
Oleju do smażenia powinno być tyle, aby sajgonki były zanurzone całe lub przynajmniej do 1/2 wysokości.