Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Dzisiaj przedstawiamy prosty, ale pełen smaku, przepis na ryż ze szpinakiem. Jest to doskonała, lekka opcja na obiad czy kolację. Pożywne zdrowe składniki takie jak ryż i szpinak tworzą nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zbilansowaną potrawę. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera dużo żelaza, witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Z kolei ryż to idealne źródło węglowodanów. To połączenie sprawia, że potrawa jest sycąca i odżywcza. Przepis na ryż ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowej kuchni, jak i osobom chcącym wprowadzić do swojego menu więcej warzyw.

Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18% (do zup i sosów)
  • pół kostki sera żółtego (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • ryż

Ryż ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Po podgrzaniu szpinaku doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy.
  2. 2. Ryż gotujemy, odcedzamy i nakładamy na talerz. Dodajemy szpinak.
  3. 3. Całość możemy posypać drobno startym żółtym serem.

Ryż ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Przepis ma ten duży plus że można go dowolnie urozmaicać 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem
Następny przepis: Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode