Ryż ze szpinakiem
Dzisiaj przedstawiamy prosty, ale pełen smaku, przepis na ryż ze szpinakiem. Jest to doskonała, lekka opcja na obiad czy kolację. Pożywne zdrowe składniki takie jak ryż i szpinak tworzą nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zbilansowaną potrawę. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera dużo żelaza, witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Z kolei ryż to idealne źródło węglowodanów. To połączenie sprawia, że potrawa jest sycąca i odżywcza. Przepis na ryż ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowej kuchni, jak i osobom chcącym wprowadzić do swojego menu więcej warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18% (do zup i sosów)
- pół kostki sera żółtego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- ryż
Ryż ze szpinakiem – jak zrobić?
- 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Po podgrzaniu szpinaku doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy.
- 2. Ryż gotujemy, odcedzamy i nakładamy na talerz. Dodajemy szpinak.
- 3. Całość możemy posypać drobno startym żółtym serem.
Ryż ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Przepis ma ten duży plus że można go dowolnie urozmaicać 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem
Następny przepis: Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką