Ryż zapiekany z warzywami
Ten smaczny i kolorowy przepis na ryż zapiekany z warzywami to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowego, zbilansowanego jedzenia. Idealna propozycja na odżywczy, sycący obiad lub kolację. Ryż to źródło białka i błonnika, a dodatek bogatych w witaminy warzyw sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przygotowanie ryżu zapiekanego z warzywami nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a do jego wykonania wystarczy garść podstawowych składników i piekarnik. To smakowite danie, w którym ryż z warzywami zapiekany w piekarniku staje się prawdziwym kulinarnym odkryciem. Gotowe? Czas na pieczony ryż!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g ryżu
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki groszku konserwowego
- garść natki pietruszki
- 1,5 szklanki bulionu
- 20dag startego sera zółtego
Ryż zapiekany z warzywami – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, góra- dół. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju w rondlu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażyć minutę. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, wsypać surowy ryż i podsmażać minutę. Wlać bulion, zagotować i gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać kukurydzę, groszek oraz natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec bez przykrycia przez 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki.
Słowa kluczowe: ryz z warzywami zapiekany w piekarniku, pieczony ryż, ryż zapiekany z warzywami
xxxx – dodatkowe informacje
Można dodać też pieczarki.
Tytuł: Ryż zapiekany z warzywami
Słowa kluczowe: ryz z warzywami zapiekany w piekarniku, pieczony ryż, ryż zapiekany z warzywami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem
Następny przepis: Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką