Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem
Kuchnia to przestrzeń, gdzie ma miejsce prawdziwa magia. Przepis na ryż zapiekany z rybą i szpinakiem przynosi egzotyczne nuty smaku prosto do Twojego domu. Delikatny ryż, krucha ryba i świeży szpinak tworzą układankę smakową, którą trudno jest nie docenić. To danie jest nie tylko pożywne, ale i niezwykle smaczne. Wystarczy spojrzeć na składniki, które użyjemy do przygotowania: różne rodzaje ryb, świeży szpinak, aromatyczny ryż – wszystko to tworzy niewiarygodnie apetyczne połączenie. Prefekcyjne zarówno dla wegetarian, jak i miłośników ryb. Zapraszam na kulinarną podróż z rybą ze szpinakiem!
admin
Składniki:
- 200g ryżu
- 300g mrożonego szpinaku (może być świeży, rozdrobniony)
- 3-4 mrożone filety rybne
- 2 kulki mozzarelli
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem – jak zrobić?
-
1.
Na początek gotujemy na sypko ryż i odstawiamy. W międzyczasie opłukujemy i osuszamy rybę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 10-15min. -
2.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szpinak i podgrzewamy, aż się rozmrozi i nieco odparuje. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szpinak ściągamy z patelni, dodajemy oliwy, podgrzewamy i podsmażamy na niej rybę. -
3.
Ryż mieszamy z rozdrobnioną kulką mozzarelli, doprawiamy pieprzem. -
4.
Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy oliwą. Na dno naczynia układamy ryż. Następnie usmażoną rybę, szpinak i mozzarellę. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach.
Ryż zapiekany z rybą i szpinakiem – dodatkowe informacje
Do tego dania można użyć dowolny rodzaj ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem
Następny przepis: Ryż zapiekany z warzywami