Ryż z żółtym serem
Zapraszamy do odkrycia smaku połączenia dwóch skromnych składników, które można znaleźć w prawie każdej kuchni – ryżu i sera. Nasz przepis na ryż z żółtym serem to kwintesencja prostoty, a jednocześnie niezwykle smaczne i sycące danie. Doskonałe na szybki lunch, komfortową kolację czy jako dodatek do innych potraw. To danie jest idealne dla osob, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania, ale nie chcą rezygnować z dobrego smaku. Nasz ryż z serem, pomimo swojej prostoty, z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ryż
- Ser żółty
- Wg. uznania
- Jajo
- Sól
- Pieprz
- Czerwona papryka w proszku – przyprawy wg. uznania
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Ryż z żółtym serem – jak zrobić?
- Do utajonego, ciepłego jeszcze ryżu dodajemy: żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, przyprawy – mieszamy, do nieco już schłodzonego ryżu wbijamy jajo. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło.
Ryż z żółtym serem – dodatkowe informacje
Kotleciki ryżowe można podawać z sosem pomidorowym i sałatką z kiszonych ogórków pokrojonych w plastry, wymieszanych z cebulką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka
Następny przepis: Ryż zapiekany z bananami