Ryż z żółtym serem

Ryż z żółtym serem

Zapraszamy do odkrycia smaku połączenia dwóch skromnych składników, które można znaleźć w prawie każdej kuchni – ryżu i sera. Nasz przepis na ryż z żółtym serem to kwintesencja prostoty, a jednocześnie niezwykle smaczne i sycące danie. Doskonałe na szybki lunch, komfortową kolację czy jako dodatek do innych potraw. To danie jest idealne dla osob, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania, ale nie chcą rezygnować z dobrego smaku. Nasz ryż z serem, pomimo swojej prostoty, z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ryż
  • Ser żółty
  • Wg. uznania
  • Jajo
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona papryka w proszku – przyprawy wg. uznania
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Ryż z żółtym serem – jak zrobić?

  1. Do utajonego, ciepłego jeszcze ryżu dodajemy: żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, przyprawy – mieszamy, do nieco już schłodzonego ryżu wbijamy jajo. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło.

Ryż z żółtym serem – dodatkowe informacje

Kotleciki ryżowe można podawać z sosem pomidorowym i sałatką z kiszonych ogórków pokrojonych w plastry, wymieszanych z cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka
Następny przepis: Ryż zapiekany z bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode