Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka
Podnoszący na duchu smak mieszanki ryżu z warzywami, podsmażonych na patelni, zestawiony z dobrze przyprawionymi kawałkami kurczaka, to propozycja, która pobudza apetyt. Ta prosta, ale jednocześnie satysfakcjonująca potrawa łączy w sobie wartości odżywcze warzyw z sycącym ryżem i białkiem z kurczaka. Woń przypraw i kuszący wygląd dania, zdecydowanie zaintrygują każdego miłośnika smacznej, domowej kuchni. Przepis na ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka to wyśmienity sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przygotowanie tej potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, co czyni go idealnym dla każdego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1 opakowanie warzyw na patelnię typu włoskiego
- 1 łyżeczka masła
- 2 filety drobiowe
- Tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- Odrobina przyprawy curry
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka – jak zrobić?
- Ryż ugotować al dente.
- Do rondelka dajemy masełko i wrzucamy warzywa na patelnię. Dusimy około 8-10 minut.
- W międzyczasie kroimy filet drobiowy na drobną kosteczkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na tłuszczu.
- Kawałki mięsa drobiowego wrzucamy do warzyw, dodajemy ryż i przyprawę curry (ostrożnie, żeby nie przesadzić z tą przyprawą).
Danie gotowe do podania.
Słowa kluczowe: ryż z warzywami na patelni, ryż z warzywami na patelni
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka – dodatkowe informacje
Można z mięska drobiowego zrezygnować..
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z tuńczykiem i warzywami
Następny przepis: Ryż z żółtym serem