ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa
Czy szukasz uniwersalnego dodatku do swoich ulubionych dań? Ten przepis na ryż z warzywami może być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Doskonale nadaje się jako bogaty komponent sałatek, a także jako dopełnienie dania mięsnego. Spróbowanie tego ryżu, to zmiana smakowej rutyny, a jednocześnie zdrowsza alternatywa do tradycyjnych dodatków. Delikatny ryż w towarzystwie chrupiących warzyw to zestawienie, które zaspokoi gusta niejednej osoby. Kolorowe, pełne witamin warzywa dodadzą Twoim posiłkom nie tylko smaku, ale i apetycznego wyglądu. Ten ryż jako dodatek na pewno ożywi każdą świąteczną, jak i codzienną tabelę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy dalmatyńskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól
Ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa – jak zrobić?
- Na oliwie smażymy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę startą jak spaghetti lub w drobne paski, a na koniec pokrojoną w plasterki cukinię. Posypujemy przyprawami. Jak warzywa lekko zmiękną, dodajemy ugotowany ryż i smażymy ok. 5-10 minut. Posypujemy świeżymi ziołami.
ryż z warzywami jako dodatek – dodatkowe informacje
Zamiast przyprawy dalmatyńskiej możemy użyć ziół prowansalskich lub innych – swoich ulubonych mieszanek.