ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa

ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa

Czy szukasz uniwersalnego dodatku do swoich ulubionych dań? Ten przepis na ryż z warzywami może być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Doskonale nadaje się jako bogaty komponent sałatek, a także jako dopełnienie dania mięsnego. Spróbowanie tego ryżu, to zmiana smakowej rutyny, a jednocześnie zdrowsza alternatywa do tradycyjnych dodatków. Delikatny ryż w towarzystwie chrupiących warzyw to zestawienie, które zaspokoi gusta niejednej osoby. Kolorowe, pełne witamin warzywa dodadzą Twoim posiłkom nie tylko smaku, ale i apetycznego wyglądu. Ten ryż jako dodatek na pewno ożywi każdą świąteczną, jak i codzienną tabelę.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy dalmatyńskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

Ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa – jak zrobić?

  1. Na oliwie smażymy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę startą jak spaghetti lub w drobne paski, a na koniec pokrojoną w plasterki cukinię. Posypujemy przyprawami. Jak warzywa lekko zmiękną, dodajemy ugotowany ryż i smażymy ok. 5-10 minut. Posypujemy świeżymi ziołami.

ryż z warzywami jako dodatek – dodatkowe informacje

Zamiast przyprawy dalmatyńskiej możemy użyć ziół prowansalskich lub innych – swoich ulubonych mieszanek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwy makowiec
Następny przepis: Lava cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode