Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą to prosty, ale bardzo smakowity posiłek, który zdobywa coraz większą popularność. W naszym przepisie, wykorzystujemy fakt, że zarówno ryż, jak i soczewica mają podobne czasy gotowania, co czyni ten przepis wyjątkowo prostym do przygotowania. Ten przystępny posiłek jest nie tylko bogaty w smaku, ale także dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik. Doskonały na lunch czy kolację, zadowoli zarówno wegan, jak i miłośników mięsa szukających smacznego, sycącego i zdrowego posiłku. Zainspiruj się kuchnią bliskowschodnią i przygotuj ryż z soczewicą według naszego przepisu!

Składniki:

  • 150g soczewicy
  • 70g ryżu białego
  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • 70g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano

Ryż z soczewicą – jak zrobić?

  1. 1.
    Soczewicę oraz ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniach. Następnie odcedzamy.
  2. 2.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy posiekaną czerwoną oraz białą cebulę. Czekamy, aż się zarumieni.
  3. 3.
    Do cebulki dodajemy ok. 70g koncentratu pomidorowego. Mieszamy.
  4. 4.
    Na patelnię wrzucamy soczewicę. Całość mieszamy.
  5. 5.
    Do przygotowanego sosu dodajemy ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Całość mieszamy i podgrzewamy, do tego stopnia, aby nic nie zostało przypalone, a ryż z sosem były ciepłe.
  6. 6.
    Całość nakładamy na talerzyk. Możemy skropić odrobiną soku z cytryny dla wzmocnienia smaku. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje: Ryż z soczewicą

Koncentrat pomidorowy bogaty jest w czerwony barwnik – likopen, który posiada właściwości wzmacniające nasz układ krwionośny oraz chroni nas przed rakiem! Jeśli lubisz jego smak, śmiało dodaj do potrawy więcej niż 70 g. Nasiona soczewicy sprzymierzają każdej diecie, poza tym bogate są w witaminy i minerały, wspomagają pracę układu nerwowego i zawierają kwas foliowy oraz żelazo, przez co zaleca się włączenie ich do jadłospisu dzieci. Soczewica w formie opisanej powyżej na pewno im posmakuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z rybą i warzywami
Następny przepis: Ryż z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode