Ryż z rybą i warzywami

Ryż z rybą i warzywami

Ryż z rybą i warzywami to jedno z tych wyjątkowych, zdrowych dań, które łączą w sobie smak i bogactwo składników odżywczych. Ten przepis, zawierający rybę smażoną z warzywami i ryżem, to świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zrównoważoną dietę. Ryba podana z ryżem i chrupiącymi warzywami stanowi idealne połączenie smaków i tekstur. Ten prosty, lecz smaczny i sycący obiad, jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko na codzienne posiłki, ale również na specjalne okazje. Spróbuj tego przepisu na ryż z rybą i warzywami, a przekonasz się, że zdrowe jedzenie może być również smaczne.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 0,5 kg filetu z mintaja (może być kostka) lub dowolna ryba
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Olej
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • sól, pieprz

Ryż z rybą i warzywami – sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu
  2. Rybę kroimy w duże kawałki, solimy i pieprzymy
  3. Warzywa kroimy w słupki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
  4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy kilka minut, mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie, na drugiej patelni, podsmażamy kawałki ryby. Gdy ryba jest rumiana, a warzywa miękkie, do warzyw dodajemy rybę, delikatnie mieszając składniki i unikając połamania ryby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  5. Na talerze nakładamy porcję gorącego ryżu, a na ryż kładziemy porcję ryby z warzywami

xxxx – dodatkowe informacje

W przepisie można wykorzystać gotowe warzywa mrożone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z pesto makadamia
Następny przepis: Ryż z soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode