Ryż z pieczarkami
Obiad może być szybki, zdrowy i pyszny – bezkonkurencyjny dowód na to stanowi nasz przepis na ryż z pieczarkami. Połączenie smakowe ryżu i pieczarek jest niewiarygodnie proste, a jednocześnie absolutnie wyjątkowe. Niezwykła uniwersalność ryżu pozwala na jego dowolne zestawienie, jednak połączenie go z chrupiącymi, soczystymi pieczarkami tworzy wyjątkowe doznanie kulinarne. Ryż do obiadu zamiast ziemniaków stanowi smaczną alternatywę, która rozpala apetyt i zachęca do eksperymentów w kuchni. Przyrządzony według tego przepisu ryż z pieczarkami to propozycja, której nie można odmówić. Spróbuj i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 300-400g grzybów pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 torebki ugotowanego ryżu
- Przyprawa uniwersalna
- Sól
- Pieprz
Ryż z pieczarkami – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy odrobiną przyprawą uniwersalną i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy woda całkowicie wyparuje, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem. Wsypujemy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę wraz z olejem i porządnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
xxxx – dodatkowe informacje
Ryż można ugotować z pieczarkami na patelni, dolewając do nich bulionu. Jednak potrwa to trochę dłużej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z soczewicą
Następny przepis: Ryż z tuńczykiem i warzywami