Ryż z kurczakiem i warzywami

Ryż z kurczakiem i warzywami

Zapraszamy do odkrycia niezawodnego przepisu na ryż z kurczakiem i warzywami, który zachwyci Was swoją prostotą i smakiem. To pyszne danie jednogarnkowe, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Połączenie smaku kurczaka, ryżu i świeżych warzyw tworzy aromatyczną i sycącą mieszankę. Dzięki różnorodnym składnikom, ryż z kurczakiem i warzywami dostarczy nam wielu niezbędnych składników odżywczych. To idealny przepis dla tych, którzy szukają pomysłu na szybkie i łatwe do przygotowania danie. Jedno jest pewne – ryż z kurczakiem i warzywami zawsze smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • Na 2 porcje:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • ok. 150 g mieszanki meksykańskiej lub innej warzywnej
  • przyprawy: czerwona papryka w proszku słodka i ostra, czosnek w proszku, curry, sól, pieprz
  • płaska łyżka masła lub margaryny
  • olej do smażenia

Ryż z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy papryką słodką, odrobiną papryki ostrej, czosnkiem oraz delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Mieszając, smażymy na dużej patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (patelni nie przykrywamy), aż mięso będzie miękkie.
  2. Dodajemy zamrożone warzywa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Na koniec dodajemy ryż. Mieszamy i doprawiamy curry, by ryż zmienił barwę na jasnożółtą, oraz łyżkę masła.
  3. Przykrywamy i dusimy potrawę jeszcze ok. 2 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Sposób przygotowania:
![Ryż z kurczakiem i warzywami](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe/0001/31/d2ef6455d34e33e887376499cc5b696622c2adf8.jpeg)

Źródło: [ryż z kurczakiem i warzywami przepis](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe/0001/31/d2ef6455d34e33e887376499cc5b696622c2adf8.jpeg)

Ryż z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje

● Nie należy przesadzać z ilością curry – wystarczy szczypta. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, danie może być gorzkie.
● W trakcie duszenia ryżu z mięsem i warzywami można podlać danie odrobiną bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka ryżowa z kurczakiem i leśnymi grzybami
Następny przepis: Ryż z marchewką do kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode