Ryż Z Kurczakiem A'la Meksykański

Ryż Z Kurczakiem A’la Meksykański

Ryż z kurczakiem a’la Meksykański to przepis inspirowany kuchnią Ameryki Łacińskiej, który idealnie połączy smakowite komponenty takie jak ryż, kurczak oraz doboru autentycznych meksykańskich przypraw. Rodzime składniki i ekscytujące smaki sprawiają, że jest to ulubione danie na całym świecie. Znajdź miejsce na ten prosty i jednocześnie złożony przepis w swoim zestawie ulubionych dań. Bez względu na to, czy jesteś amatorem czy doświadczonym kucharzem, danie ryż z kurczakiem z pewnością zaspokoi Twoją potrzebę przygody kulinarnych smaków. Ten niezwykle aromatyczny i soczysty kurczak z ryżem po meksykańsku na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach.

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób:
  • 1/2 główki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i zamarynowany w przyprawach (papryka, kurkuma, czosnek suszony, sól, pieprz)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała papryka czerwona
  • 200 ml passaty pomidorowej lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki fasoli fioletowej, konserwowej
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ilość ryżu na dwie osoby (ja gotuje jeden woreczek taki 150 g)
  • oliwa/olej do smażenia

Ryż z kurczakiem a’la meksykański – jak zrobić?

  1. Na oleju szklimy cebulkę pod koniec dodając czosnek, następnie dodajemy kurczaka i całość przesmażamy. W tym samym czasie gotujemy ryż.
  2. Teraz dodajemy passatę pomidorową, oraz wodę, dodajemy przyprawy i dusimy chwilkę. Pod koniec dodajemy warzywa konserwowe.
  3. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż, który mieszamy z całością i przykrywamy na 5-10 minut, aby nabrał smaków.

Danie możemy przyozdobić listkami kolendry lub natką pietruszki. Smacznego!

Słowa kluczowe: ryż i kurczak przepisy, danie ryż z kurczakiem, kurczak ryż przepis, ryż i kurczak, kurczak z ryżem po meksykańsku, ryż z kurczakiem przepis, ryż z kurczakiem

Porady – dodatkowe informacje

Ps. oczywiście, smak i ostrość dostosujcie do swoich upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Następny przepis: Ryż z kalafiorem i chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode