Ryż z kiełbasą i ziołami
Zapraszamy do odkrycia smaku naszego dania – ryż z kiełbasą i ziołami. Ta prosta i szybka potrawa sprawi, że zwykły obiad zmieni się w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. To pełne aromatu danie to idealna propozycja na lekki obiad lub sycący lunch. Zdecydowane nuty ziół pięknie podkreślają smak kiełbasy, a ryż stanowi delikatne tło tej symfonii smaków. Składniki są łatwo dostępne, a sama potrawa jest nieskomplikowana w przygotowaniu, przez co to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie prostotę i szybkość przygotowania smacznych posiłków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- średnia cebula
- czerwona papryczka
- ok. 250g kiełbasy (najlepiej smakuje mi „spod strzechy” ale może być każda nadająca się do podsmażenia)
- NAJWAŻNIEJSZE!!!! – przyprawy: pieprz, jarzynka, magii, kolendra, tymianek, oregano
Ryż z kiełbasą i ziołami – jak zrobić?
- Gotuję dwa woreczki ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu – co ryż to inaczej piszą
- Na patelni rozgrzewam smalec i dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę i drobno posiekaną cebulkę. Dusimy…
- Kiedy już kiełbaska i cebulka lekko się zmiękczy dodajemy papryczkę pokrojoną w kosteczkę i dusimy całość.
- Kiedy całość już puściła soki dodajemy przyprawy i zioła – ja sypię na oko – po szczypcie ziół, troszkę magii i jarzynki.
- Podduszamy ok. 5 min i na patelnię dodajemy ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie podsmażając i podajemy na talerzyki. SMACZNEGO !!!
xxxx – dodatkowe informacje
Można gotowe danie jeść z ketchupem lub delikatnym sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z kalafiorem i chorizo
Następny przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami