Ryż z kiełbasą i ziołami

Ryż z kiełbasą i ziołami

Zapraszamy do odkrycia smaku naszego dania – ryż z kiełbasą i ziołami. Ta prosta i szybka potrawa sprawi, że zwykły obiad zmieni się w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. To pełne aromatu danie to idealna propozycja na lekki obiad lub sycący lunch. Zdecydowane nuty ziół pięknie podkreślają smak kiełbasy, a ryż stanowi delikatne tło tej symfonii smaków. Składniki są łatwo dostępne, a sama potrawa jest nieskomplikowana w przygotowaniu, przez co to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie prostotę i szybkość przygotowania smacznych posiłków.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • średnia cebula
  • czerwona papryczka
  • ok. 250g kiełbasy (najlepiej smakuje mi „spod strzechy” ale może być każda nadająca się do podsmażenia)
  • NAJWAŻNIEJSZE!!!! – przyprawy: pieprz, jarzynka, magii, kolendra, tymianek, oregano

Ryż z kiełbasą i ziołami – jak zrobić?

  1. Gotuję dwa woreczki ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu – co ryż to inaczej piszą
  2. Na patelni rozgrzewam smalec i dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę i drobno posiekaną cebulkę. Dusimy…
  3. Kiedy już kiełbaska i cebulka lekko się zmiękczy dodajemy papryczkę pokrojoną w kosteczkę i dusimy całość.
  4. Kiedy całość już puściła soki dodajemy przyprawy i zioła – ja sypię na oko – po szczypcie ziół, troszkę magii i jarzynki.
  5. Podduszamy ok. 5 min i na patelnię dodajemy ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie podsmażając i podajemy na talerzyki. SMACZNEGO !!!

xxxx – dodatkowe informacje

Można gotowe danie jeść z ketchupem lub delikatnym sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z kalafiorem i chorizo
Następny przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode