Ryż z ciecierzycą

Ryż z ciecierzycą

Ryż z ciecierzycą to prosty i pożywny posiłek, który łączy smaki różnych kultur. Jest to potrawa idealna na każdą porę roku, zarówno na letnie upały, jak i zimowe wieczory przy kominku. Stworzenie tego dnia na podstawie naszego przepisu wprowadzi nieco orientalnych smaków do Twojego kulinarnego repertuaru. Potrawa ta jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan, ale także dla miłośników białka roślinnego. Ta prosta w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczna ciecierzyca z ryżem dostarczy Ci wszystkiego, czego potrzebujesz – błonnika, białka i wielu innych cennych składników odżywczych. Czas przygotowania: do 30 minut.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 zielona chili
  • 0.5 łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • 0.5 łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • sol do smaku
  • olej do smażenia

Ryż z ciecierzycą – jak zrobić?

  1. Pomidory i cebule kroimy w polplasterki oraz drobno chilli. Rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa. Smażymy, dorzucając przyprawy.
  2. Dolewamy dwie spore szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż cebula i pomidory zamienią się w sos. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i gotujemy aż zmieknie.
  3. Podajemy z ryżem. Możemy przyozdobić pietruszką.

Ryż z ciecierzycą – dodatkowe informacje

Można użyć normalnej ciecierzycy, ale przygotowanie będzie trwało znacznie dłużej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYŻ Z CEBULKĄ
Następny przepis: Ryż Z Kurczakiem A'la Meksykański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode