Ryż z ciecierzycą
Ryż z ciecierzycą to prosty i pożywny posiłek, który łączy smaki różnych kultur. Jest to potrawa idealna na każdą porę roku, zarówno na letnie upały, jak i zimowe wieczory przy kominku. Stworzenie tego dnia na podstawie naszego przepisu wprowadzi nieco orientalnych smaków do Twojego kulinarnego repertuaru. Potrawa ta jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan, ale także dla miłośników białka roślinnego. Ta prosta w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczna ciecierzyca z ryżem dostarczy Ci wszystkiego, czego potrzebujesz – błonnika, białka i wielu innych cennych składników odżywczych. Czas przygotowania: do 30 minut.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 1 zielona chili
- 0.5 łyżeczki czerwonej chili w proszku
- 0.5 łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- sol do smaku
- olej do smażenia
Ryż z ciecierzycą – jak zrobić?
- Pomidory i cebule kroimy w polplasterki oraz drobno chilli. Rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa. Smażymy, dorzucając przyprawy.
- Dolewamy dwie spore szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż cebula i pomidory zamienią się w sos. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i gotujemy aż zmieknie.
- Podajemy z ryżem. Możemy przyozdobić pietruszką.
Ryż z ciecierzycą – dodatkowe informacje
Można użyć normalnej ciecierzycy, ale przygotowanie będzie trwało znacznie dłużej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RYŻ Z CEBULKĄ
Następny przepis: Ryż Z Kurczakiem A'la Meksykański