Rydze w pomidorach
Rydze marynowane w pomidorach to przepis, który zdobywa coraz większą popularność dzięki swojemu wyrazistemu, intensywnemu smakowi. Te wyborne grzyby, będące często ukoronowaniem jesiennej wyprawy do lasu, w połączeniu z aromatycznymi pomidorami stają się prawdziwą symfonią smaku. Ta wersja rydzów po grecku, z subtelnym sosie pomidorowym to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który może poszczycić się rozmaitością smaków i aromatów. Odkryj te wyjątkowe, nasycone smakiem rydze w pomidorach – doskonały przepis na każdą okazję. Idealny dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i domowe przetwory. Zachęcamy do eksperymentowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1kg grzybów rydzowych
- 1/2 szklanki oleju
- 3-4 cebule (pokrojone w półplasterki)
- 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego (190-200g)
- ZALEWA:
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
Rydze w pomidorach – jak zrobić?
-
3.
Zagotować zalewę, dodać zeszkloną cebulę i odcedzone rydze oraz przecier pomidorowy. Gotować wszystko 10 minut na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
Rydze w pomidorach – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi zbyt octowych to należy zmniejszyć ilość octu w zalewie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rydze w śmietanie
Następny przepis: Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.