Ryby w szarym sosie

Ryby w szarym sosie

Zapraszam do odkrycia jednego z tradycyjnych polskich przepisów – ryby w szarym sosie. To pyszne, aromatyczne danie, w którym delikatne mięso ryby łączy się z wyjątkowym szarym sosem o niepowtarzalnym smaku. Choć popularnie przyrządzane na wigilijnym stole z karpia, danie to można przygotować z dowolnej odmiany ryby. Szary sos, który jest kluczem do tego przepisu, przygotowywany jest na bazie mąki, masła i bulionu rybnego. To doskonałe danie na specjalne okazje lub tradycyjny obiad. Bez względu na okoliczność, ryba w szarym sosie zawsze zapewnia wyszukany, domowy smak i zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • Karp lub szczupak 1100 g
  • włoszczyzna 150 g
  • masło 50 g
  • rodzynki 30 g
  • migdały słodkie 30 g
  • cytryna 30 g
  • mąka 25 g
  • cukier 15 g
  • wino czerwone wytrawne 100 g
  • pieprz 1 g
  • ziele angielskie 0,5 g
  • sól do smaku

Ryby w szarym sosie – jak zrobić?

  1. Rybę oczyścić, odciąć głowę. Z głowy i włoszczyzny ugotować wywar. Rybę pociąć w dzwonka, skórę naciąć, ugotować dzwonka w wywarze. Po ugotowaniu wyjąć rybę, wywar przecedzić. Następnie sporządzić zasmażkę II stopnia, połączyć z wywarem. Sparzyć migdały, usunąć osłonkę, poszatkować. Do sosu dodać rozdrobnione migdały, rodzynki i przyprawy. Sporządzić karmel, zabarwić sos, dodać cytrynę i wino, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.

xxxx – dodatkowe informacje

Najlepiej wywar gotować na wolnym ogniu żeby „mrugał”


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryby w zalewie octowej
Następny przepis: Rydze na maśle na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode