Ryby w szarym sosie
Zapraszam do odkrycia jednego z tradycyjnych polskich przepisów – ryby w szarym sosie. To pyszne, aromatyczne danie, w którym delikatne mięso ryby łączy się z wyjątkowym szarym sosem o niepowtarzalnym smaku. Choć popularnie przyrządzane na wigilijnym stole z karpia, danie to można przygotować z dowolnej odmiany ryby. Szary sos, który jest kluczem do tego przepisu, przygotowywany jest na bazie mąki, masła i bulionu rybnego. To doskonałe danie na specjalne okazje lub tradycyjny obiad. Bez względu na okoliczność, ryba w szarym sosie zawsze zapewnia wyszukany, domowy smak i zadowoli każde podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Karp lub szczupak 1100 g
- włoszczyzna 150 g
- masło 50 g
- rodzynki 30 g
- migdały słodkie 30 g
- cytryna 30 g
- mąka 25 g
- cukier 15 g
- wino czerwone wytrawne 100 g
- pieprz 1 g
- ziele angielskie 0,5 g
- sól do smaku
Ryby w szarym sosie – jak zrobić?
- Rybę oczyścić, odciąć głowę. Z głowy i włoszczyzny ugotować wywar. Rybę pociąć w dzwonka, skórę naciąć, ugotować dzwonka w wywarze. Po ugotowaniu wyjąć rybę, wywar przecedzić. Następnie sporządzić zasmażkę II stopnia, połączyć z wywarem. Sparzyć migdały, usunąć osłonkę, poszatkować. Do sosu dodać rozdrobnione migdały, rodzynki i przyprawy. Sporządzić karmel, zabarwić sos, dodać cytrynę i wino, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej wywar gotować na wolnym ogniu żeby „mrugał”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryby w zalewie octowej
Następny przepis: Rydze na maśle na zimę