Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym to zdrowa i smaczna propozycja posiłku dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintne przyjęcie. Delikatność ryby doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami, a sos śmietanowo-koperkowy dodaje potrawie wyrafinowanego smaku. Wszystko to razem tworzy spójną kompozycję, która zachwyci nie tylko swoim aromatem, ale i kolorowym wyglądem. To dań, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ryb, nie tylko duszonych, ale i pieczonych oraz zapiekanych w sosie koperkowym.

Składniki:

  • 350 g mrożonych filetów z miruny lub dorsza
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • mały brokuł lub kalafior
  • 2 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • Do sosu:
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 pęczek koperku lub dwie łyżki suszonego kopru
  • sól, pieprz

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?

  1. Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w paski, marchewkę, cebulę i ziemniaki w plasterki.
  3. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, potem układamy wszystkie warzywa.
  4. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szkl. wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  6. Gorący sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 25-30 min. aż sos się zapiecze.

Porady – Dodatkowe informacje

Gdy mamy w piekarniku opcję termoobiegu, rybę możemy piec w temperaturze 180 stopni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba z warzywami w sosie pomidorowym
Następny przepis: Ryba zapiekana z serem w ziołach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode