Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym
Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym to zdrowa i smaczna propozycja posiłku dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintne przyjęcie. Delikatność ryby doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami, a sos śmietanowo-koperkowy dodaje potrawie wyrafinowanego smaku. Wszystko to razem tworzy spójną kompozycję, która zachwyci nie tylko swoim aromatem, ale i kolorowym wyglądem. To dań, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ryb, nie tylko duszonych, ale i pieczonych oraz zapiekanych w sosie koperkowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 350 g mrożonych filetów z miruny lub dorsza
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- mały brokuł lub kalafior
- 2 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- Do sosu:
- 200 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 pęczek koperku lub dwie łyżki suszonego kopru
- sól, pieprz
Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?
- Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w paski, marchewkę, cebulę i ziemniaki w plasterki.
- Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, potem układamy wszystkie warzywa.
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szkl. wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Gorący sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 25-30 min. aż sos się zapiecze.
Porady – Dodatkowe informacje
Gdy mamy w piekarniku opcję termoobiegu, rybę możemy piec w temperaturze 180 stopni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba z warzywami w sosie pomidorowym
Następny przepis: Ryba zapiekana z serem w ziołach