Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to apetyczne danie o wyjątkowo smakowitym i subtelnym aromacie. Przepis ten łączy w sobie prostotę wykonania z elegancją podania, zdobywając serca zarówno doświadczonych kucharzy, jak i osób raczkujących w kulinariach. Śmietanowo-koperkowy sos dodaje rybie delikatności, a jednocześnie podkreśla jej naturalny smak. Jako propozycja na rybę, ten przepis jest idealny dla mintaja, ale również doskonale sprawdzi się z innymi gatunkami. Jest to świetny pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym, który zachwyci zarówno smakoszy kuchni morskiej, jak i poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń.

Składniki:

  • 4 filety mintaja (lub innej ryby)
  • sól
  • pieprz
  • 2 pęczki świeżego kopru
  • 200g śmietany 18%
  • 1/3 kostki rosołowej
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mąki

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?

  1. Ryba:
    Rybę posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy (po pół szklanki) mąkę z bułką tartą i panierujemy rybę. Smażymy na złoty kolor dosłownie 2 minuty na jednej stronie.
  2. Sos:
    Koper drobno siekamy. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową. Do bulionu wlewamy śmietanę cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dosypujemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mąki i gotujemy, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

xxxx – dodatkowe informacje

Nie bójmy się użyć większej ilości pieprzu, ja wsypałam około jednej łyżeczki i dopiero sos nabrał odpowiedniego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w sosie porowo-serowym
Następny przepis: Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode