Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to apetyczne danie o wyjątkowo smakowitym i subtelnym aromacie. Przepis ten łączy w sobie prostotę wykonania z elegancją podania, zdobywając serca zarówno doświadczonych kucharzy, jak i osób raczkujących w kulinariach. Śmietanowo-koperkowy sos dodaje rybie delikatności, a jednocześnie podkreśla jej naturalny smak. Jako propozycja na rybę, ten przepis jest idealny dla mintaja, ale również doskonale sprawdzi się z innymi gatunkami. Jest to świetny pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym, który zachwyci zarówno smakoszy kuchni morskiej, jak i poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety mintaja (lub innej ryby)
- sól
- pieprz
- 2 pęczki świeżego kopru
- 200g śmietany 18%
- 1/3 kostki rosołowej
- łyżka mąki
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki mąki
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?
-
Ryba:
Rybę posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy (po pół szklanki) mąkę z bułką tartą i panierujemy rybę. Smażymy na złoty kolor dosłownie 2 minuty na jednej stronie. -
Sos:
Koper drobno siekamy. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową. Do bulionu wlewamy śmietanę cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dosypujemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mąki i gotujemy, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
xxxx – dodatkowe informacje
Nie bójmy się użyć większej ilości pieprzu, ja wsypałam około jednej łyżeczki i dopiero sos nabrał odpowiedniego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w sosie porowo-serowym
Następny przepis: Ryba z warzywami w sosie pomidorowym