Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem
Składniki:
- 1 kg ryby, najlepiej mintaj lub panga
- 1 słoik marynowanej papryki – ½ l
- 1 puszka ananasów w zalewie (plastry)
- 2 duże cebule
- Olej do smażenia
- 3 łyżki ketchupu o smaku łagodnym
- Sól, pieprz do smaku
- 1 duże jajko
- Mąka do panierki
Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie: ryby opłukać, pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem. Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody,przełożyć paski ryb. Wymieszać.Olej rozgrzać, rybę obtoczyć w mące, usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Paprykę pokroić w paski, ananasa osączyć, pokroić w słupki. Do cebuli wlać zaprawę z papryki, zagotować, dodać paprykę i ananasa, przesmażyć. Wlać sok z ananasa, dodać ketchup, wymieszać. Całość smażyć kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Wystudzić. W naczyniu układać rybę, warstwę warzyw z ananasem – do wyczerpania zapasów. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem – dodatkowe informacje
1.do dania można użyć papryki kolorowej, danie będzie bardziej kolorowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Następny przepis: Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym