Ryba w sosie porowo-serowym

Ryba w sosie porowo-serowym

Podróżując po świecie kulinarnym, przenosimy się tym razem do królestwa smaków, które ma do zaoferowania kuchnia francuska. Przedstawiamy przepis, który rozkoszuje podniebienie swoim bogactwem smaku – Rybę w sosie porowo-serowym. Delikatna ryba połączona z aromatycznym sosem na bazie porów i sera to propozycja idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczysty posiłek. Co więcej, ten przepis stwarza możliwość dowolnej kombinacji, może być dowolna ryba, według preferencji. Kluczowe jednak jest przygotowanie sosu serowego do ryby, które harmonijnie podkreśla smak ryby i nadaje całemu daniu wykwintnego charakteru. Niezwykle smaczne, niepowtarzalne danie, które z pewnością zasługuje na uwagę.

Składniki:

  • filety rybne (u mnie wybrałem dorsza bez skóry, ale można użyć innego)
  • por – biała część, 1 sztuka
  • masło, 2-3 łyżki
  • ser Mascarpone, 125 g
  • Jogurt naturalny, 100 g
  • sól, pieprz biały mielony, papryka ostra (lub łagodna) – do smaku
  • mąka kukurydziana – do obtoczenia
  • olej rzepakowy – do smażenia rybnych filetów

Ryba w sosie porowo-serowym – jak zrobić?

  1. Por myjemy, siekamy drobno
  2. Następnie podsmażamy na maśle, doprawiamy i dusimy do miękkości porów na wolnym ogniu podlewając wodą
  3. Do uduszonych porów dodajemy serek mascarpone
  4. Filety rybne oprószamy solą, pieprzem, papryką
  5. Przyprawione filety obtaczamy w mące kukurydzianej
  6. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron

Ryba w sosie porowo-serowym – dodatkowe informacje

Usmażone filety rybne łączymy z sosem serowym i podajemy z ziemniakami, frytkami, ryżem….


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Następny przepis: Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode