Ryba w sosie porowo-serowym
Podróżując po świecie kulinarnym, przenosimy się tym razem do królestwa smaków, które ma do zaoferowania kuchnia francuska. Przedstawiamy przepis, który rozkoszuje podniebienie swoim bogactwem smaku – Rybę w sosie porowo-serowym. Delikatna ryba połączona z aromatycznym sosem na bazie porów i sera to propozycja idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczysty posiłek. Co więcej, ten przepis stwarza możliwość dowolnej kombinacji, może być dowolna ryba, według preferencji. Kluczowe jednak jest przygotowanie sosu serowego do ryby, które harmonijnie podkreśla smak ryby i nadaje całemu daniu wykwintnego charakteru. Niezwykle smaczne, niepowtarzalne danie, które z pewnością zasługuje na uwagę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- filety rybne (u mnie wybrałem dorsza bez skóry, ale można użyć innego)
- por – biała część, 1 sztuka
- masło, 2-3 łyżki
- ser Mascarpone, 125 g
- Jogurt naturalny, 100 g
- sól, pieprz biały mielony, papryka ostra (lub łagodna) – do smaku
- mąka kukurydziana – do obtoczenia
- olej rzepakowy – do smażenia rybnych filetów
Ryba w sosie porowo-serowym – jak zrobić?
- Por myjemy, siekamy drobno
- Następnie podsmażamy na maśle, doprawiamy i dusimy do miękkości porów na wolnym ogniu podlewając wodą
- Do uduszonych porów dodajemy serek mascarpone
- Filety rybne oprószamy solą, pieprzem, papryką
- Przyprawione filety obtaczamy w mące kukurydzianej
- Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron
Ryba w sosie porowo-serowym – dodatkowe informacje
Usmażone filety rybne łączymy z sosem serowym i podajemy z ziemniakami, frytkami, ryżem….
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Następny przepis: Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym