Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym

Ryba w sosie pomidorowo – pieczarkowym

Ryba w sosie pomidorowo-pieczarkowym to znakomite i zdrowe danie, które bez wątpienia pomieści na swojej liście nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dorsz po chojnicku, czyli ryba smażona na złoty kolor, a następnie duszona w aromatycznym sosie z pomidorów i pieczarek, to prawdziwa uczta dla smaku. Właściwy dobór przypraw sprawia, że sos pomidorowy z pieczarkami idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby, tworząc niezwykle smakowite połączenie. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest poświęconego na nie czasu. Ryba po chojnicku to danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy uroczysty posiłek.

Składniki:

  • 1 kg świeżych filetów rybnych (u mnie dorsz)
  • 1/2 cytryny do skropienia
  • sól, pieprz mielony
  • 3 rozbełtane jajka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 większe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy kartonik 500g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do indywidualnego smaku

Ryba w sosie pomidorowo – pieczarkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Filety rybne pozbawić łusek i resztek ości, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
    W tym czasie przygotować sos, cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w paski, wrzucić wszystko na rozgrzany olej w głębokiej patelni, posolić i dusić aż do utraty nadmiernej ilości soków i będą w miarę miękkie.
    Przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, jeśli będzie za gęste dodać wodę, doprawić do smaku i poddusić 10 minut.
    W tym czasie, pokrojoną na małe kawałki rybę opanierować i usmażyć na złoty kolor, po czym ułożyć w głębszym naczyniu wartwami i każdą przykryć gorącym sosem.

Sposób przygotowania ryby w sosie pomidorowo – pieczarkowym:

  1. Filety rybne pozbawiamy łusek i resztek ości. Następnie posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę.
  2. Przygotowujemy sos – cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w paski, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Solimy i dusimy aż do odparowania nadmiaru soków oraz do uzyskania miękkich warzyw.
  3. Przelewamy warzywa do garnka, dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Doprawiamy do smaku i dusimy całość przez 10 minut.
  4. W międzyczasie kroimy rybę na małe kawałki, obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor. Następnie układamy warstwami w głębszym naczyniu i polewamy gorącym sosem.

Słowa kluczowe: dorsz po chojnicku, sos pomidorowy do ryby, ryba po chojnicku

Ryba w sosie pomidorowo – pieczarkowym – dodatkowe informacje

Smakuje na ciepło i zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w sosie czosnkowo - słonecznikowym
Następny przepis: Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode