Ryba w sosie czosnkowo - słonecznikowym

Ryba w sosie czosnkowo – słonecznikowym

Zaurocz swoich gości wyjątkową kompozycją smaków szlachetnej ryby w sosie czosnkowo-słonecznikowym. Ten nietuzinkowy przepis łączy w sobie delikatność mięsa ryby z wyrazistym aromatem czosnku oraz chrupkością ziaren słonecznika. Zarówno miłośnicy tradycyjnej kuchni morskiej, jak i ci, którzy cenią sobie nowatorskie połączenia smakowe, znajdą w nim coś dla siebie. Ryba w sosie czosnkowo-słonecznikowym to propozycja dania, które zachwyci na co dzień, ale sprawdzi się też jako wykwintne danie na specjalne okazje. Zaskocz bliskich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. To danie, które nie tylko smakuje, ale i pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • 1 kg płatów rybnych
  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • śmietana 400 ml
  • majonez 400 ml
  • 20 dag łuskanego słonecznika
  • 3 ząbki czosnku

Ryba w sosie czosnkowo-słonecznikowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryby pokroić na kawałki, opanierować i upiec. Wystudzić.
  2. 2.
    Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  3. 3.
    Majonez wymieszać z śmietaną, dodać czosnek i słonecznik. Wymieszać.
  4. 4.
    Ułożyć ryby na talerzu lub półmisku, wyłożyć sos i wstawić do lodówki.

  5. SMACZNEGO!

porady – dodatkowe informacje

Bardzo smaczne z tym sosem są płaty rybne Limetka lub Dorsz. Jeżeli ktoś lubi mocny sos czosnkowy można dodać więcej czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym
Następny przepis: Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode