Ryba w sosie czosnkowo – słonecznikowym
Zaurocz swoich gości wyjątkową kompozycją smaków szlachetnej ryby w sosie czosnkowo-słonecznikowym. Ten nietuzinkowy przepis łączy w sobie delikatność mięsa ryby z wyrazistym aromatem czosnku oraz chrupkością ziaren słonecznika. Zarówno miłośnicy tradycyjnej kuchni morskiej, jak i ci, którzy cenią sobie nowatorskie połączenia smakowe, znajdą w nim coś dla siebie. Ryba w sosie czosnkowo-słonecznikowym to propozycja dania, które zachwyci na co dzień, ale sprawdzi się też jako wykwintne danie na specjalne okazje. Zaskocz bliskich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. To danie, które nie tylko smakuje, ale i pięknie się prezentuje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg płatów rybnych
- bułka tarta
- jajka
- mąka
- olej
- przyprawy (sól, pieprz)
- śmietana 400 ml
- majonez 400 ml
- 20 dag łuskanego słonecznika
- 3 ząbki czosnku
Ryba w sosie czosnkowo-słonecznikowym – jak zrobić?
-
1.
Ryby pokroić na kawałki, opanierować i upiec. Wystudzić. -
2.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. -
3.
Majonez wymieszać z śmietaną, dodać czosnek i słonecznik. Wymieszać. -
4.
Ułożyć ryby na talerzu lub półmisku, wyłożyć sos i wstawić do lodówki. -
SMACZNEGO!
porady – dodatkowe informacje
Bardzo smaczne z tym sosem są płaty rybne Limetka lub Dorsz. Jeżeli ktoś lubi mocny sos czosnkowy można dodać więcej czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym
Następny przepis: Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym