Ryba w porach light z sosem cytrynowym
Czymże byłaby kulinarnia sztuka bez przepisów uchylających tym ciekawsze zakamarki kuchni przysmaków? Przepis na rybę w porach light z sosem cytrynowym to gratka dla każdego smakosza, który ceni sobie lekkość i unikalne połączenia smakowe. Ryba stanowi doskonałe źródło białka i omega-3, nadając potrawie zdrowotny wymiar. Z kolei pory, które są bogatym źródłem błonnika i witamin A, C oraz K, dodają potrawie świeżego, lekko pikantnego smaku. Wszystko to podbite sosem cytrynowym, dodającym lekkości i rewelacyjnie balansującym smaki. Przepis na rybę w porach light z sosem cytrynowym to prawdziwa harmonia smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 2 filety z mintaja
- 2 pory
- 1/2 soku z cytryny
- 1 jajko M
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka masła
- sól opcjonalnie
- pieprz
- oregano
- zioła prowansalskie
Ryba w porach light z sosem cytrynowym – jak zrobić?
- Kaszę ugotować z dwoma szklankami wody.
- Por pokroić w talarki wraz z jego zieloną częścią.
- Wrzucić na patelnię, dodać masło i przykryć pokrywką.
- Dusić aż lekko zmięknie.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowaną kaszę.
- Na wierzch kaszy położyć filety z mintaja i przykryć je podduszonym porem.
- Przygotować sos. Jajko roztrzepać widelcem w naczyniu.
- Dodać mleko oraz jogurt.
- Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
- Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki cytryny z której wyciskaliśmy sok.
- Całość zalać sosem cytrynowym.
- Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ryba w porach light z sosem cytrynowym – dodatkowe informacje
Rybkę można dowolnie przyprawić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w galarecie
Następny przepis: Ryba w sosie czosnkowo - słonecznikowym