Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi

Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi

Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi to niezwykle smaczna i atrakcyjnie prezentująca się propozycja na obiad. Idealnie dobrane składniki sprawiają, że potrawa ta zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Są one nie tylko apetyczne, ale również zdrowe, dlatego ryba w płatkach kukurydzianych jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę. Wykorzystanie ryby jako głównego składnika dania sprawia, że jest ono bogate w białko, a dzięki panierce z płatków kukurydzianych wzbogacamym je o błonnik. Istnieją różne możliwości przyrządzenia tego dania, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 limonka
  • 1 szklanka mąki pszenna
  • 200ml mleka krowiego
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • olej do smażenia
  • 300g płatków kukurydzianych
  • bułka tarta
  • panierka
  • sól i pieprz do smaku

Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi – jak zrobić?

  1. Filety z ryby umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną.
  2. Do miski wlać mleko, jajko, olej, szczyptę soli, mąkę i zmiksować na gładką masę.
  3. Płatki kukurydziane wymieszać z 5 łyżkami panierki i 5 łyżkami bułki tartej i wszystko razem wymieszać. Przygotowane filety zanurzać w cieście, a następnie w płatkach z panierki i bułki tartej.
  4. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcjami filety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Rybkę podawać z frytkami i surówką, bo tak najlepiej smakuje:)

gdzie xxxx to „Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi”


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w cieście francuskim
Następny przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode