Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi
Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi to niezwykle smaczna i atrakcyjnie prezentująca się propozycja na obiad. Idealnie dobrane składniki sprawiają, że potrawa ta zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Są one nie tylko apetyczne, ale również zdrowe, dlatego ryba w płatkach kukurydzianych jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę. Wykorzystanie ryby jako głównego składnika dania sprawia, że jest ono bogate w białko, a dzięki panierce z płatków kukurydzianych wzbogacamym je o błonnik. Istnieją różne możliwości przyrządzenia tego dania, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety dorsza
- 1 limonka
- 1 szklanka mąki pszenna
- 200ml mleka krowiego
- 1 jajko kurze
- 1 łyżka oleju roślinnego
- olej do smażenia
- 300g płatków kukurydzianych
- bułka tarta
- panierka
- sól i pieprz do smaku
Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi – jak zrobić?
- Filety z ryby umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną.
- Do miski wlać mleko, jajko, olej, szczyptę soli, mąkę i zmiksować na gładką masę.
- Płatki kukurydziane wymieszać z 5 łyżkami panierki i 5 łyżkami bułki tartej i wszystko razem wymieszać. Przygotowane filety zanurzać w cieście, a następnie w płatkach z panierki i bułki tartej.
- Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcjami filety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Rybkę podawać z frytkami i surówką, bo tak najlepiej smakuje:)
gdzie xxxx to „Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w cieście francuskim
Następny przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym