Ryba w cieście

Ryba w cieście

Ryba w cieście to jedno z tych dań, które zawsze przyciągają uwagę i decydują o wyjątkowości chwili. Jest oczywiście wiele sposobów na przygotowanie tego dania, ale ten przepis jest szczególnie interesujący dzięki unikalnej panierce. Co ważne, ten przepis na rybę w cieście jest łatwy do przygotowania. Można go użyć nie tylko do mintaja, ale też do innych gatunków ryb. Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym, domowym daniem. Bez względu na okazję, ryba w cieście na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Składniki:

  • filet wybranej ryby (u mnie mintaj)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu (u mnie kolorowy)

Ryba w cieście – jak zrobić?

  1. Filet myjemy, nacieramy solą i pieprzem.
  2. Mąkę łączymy z wodą i jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto.
  3. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie masło klarowane).
  5. Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek.

Ryba w cieście – dodatkowe informacje

w wersji dla dorosłych zamiast wody możemy użyć piwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)
Następny przepis: Ryba w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode