Ryba w cieście
Ryba w cieście to jedno z tych dań, które zawsze przyciągają uwagę i decydują o wyjątkowości chwili. Jest oczywiście wiele sposobów na przygotowanie tego dania, ale ten przepis jest szczególnie interesujący dzięki unikalnej panierce. Co ważne, ten przepis na rybę w cieście jest łatwy do przygotowania. Można go użyć nie tylko do mintaja, ale też do innych gatunków ryb. Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym, domowym daniem. Bez względu na okazję, ryba w cieście na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- filet wybranej ryby (u mnie mintaj)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu (u mnie kolorowy)
Ryba w cieście – jak zrobić?
- Filet myjemy, nacieramy solą i pieprzem.
- Mąkę łączymy z wodą i jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto.
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie masło klarowane).
- Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek.
Ryba w cieście – dodatkowe informacje
w wersji dla dorosłych zamiast wody możemy użyć piwa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)
Następny przepis: Ryba w cieście francuskim