RYBA W BRZOSKWINIACH

RYBA W BRZOSKWINIACH

Pozwól, że przeniosę Cię do kulinarnych krajobrazów Grecji za pomocą naszego niezwykłego, acz wyjątkowo smakowitego przepisu – Ryba w Brzoskwinach. To ciekawa kombinacja smaków – szlachetnego mięsa ryby, słodkiej brzoskwini i ostrą nutę wnosi dodatek papryki. Przepis jest doskonałym urozmaiceniem codziennego jadłospisu, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Wykwintna ryba po grecku z brzoskwiniami to danie, które zaskoczy gości swoją oryginalnością, ale przede wszystkim – niezapomnianym smakiem.

Składniki:

  • 2 filety z ryby morskiej / morszczuk, panga, mintaj
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, vegeta, mąka, bułka tarta do panierki, olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 3 brzoskwinie z zalewy
  • 3/4 szklanki soku z zalewy brzoskwiniowej
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Ryba w brzoskwiniach – jak zrobić?

  1. Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą, Vegetą, pieprzem, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce.
  2. Następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć z dwóch stron, wyłożyć na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu. Brzoskwinie pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
  3. Przygotować sos brzoskwiniowy. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, dolać sok z zalewy, gotować około 5 min. Dodać keczup, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian ryby warstwami, zaczynając i kończąc na sosie brzoskwiniowym.
  5. Całość ozdobić.

RYBA W BRZOSKWINIACH – dodatkowe informacje

Jeśli ma się większą Rodzinę można podwoić produkty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażony filet z dorsza
Następny przepis: Ryba w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode