Ryba pod beszamelem

Ryba pod beszamelem

Przedstawiamy przepis na niezwykle smakowitą rybę pod beszamelem. To doskonałe danie zapewni Ci prawdziwą kulinarną ucztę! Połączenie delikatnej ryby z kremowym sosem beszamelowym, zapiekanym do uzyskania zewnętrznej chrupkości, tworzy niezrównany komfortowy posiłek, idealny na rodzinne obiady czy spotkania z przyjaciółmi. Ryba w sosie beszamelowym to także doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrową dietę bez rezygnacji z wspaniałego smaku. Zaskocz swoich bliskich nowym przepisem na rybę w beszamelu, rybę zapiekaną w sosie beszamelowym lub rybę zapiekaną pod beszamelem. To po prostu smakuje niesamowicie!

Składniki:

  • 60 dag świeżej ryby morskiej (np. mintaja, dorsza, pangi)
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • 40 dag świeżych pieczarek
  • 1,5 łyżki masła
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • ok. 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Ryba pod beszamelem – jak zrobić?

  1. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na oleju. Filety osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10-15 minut, następnie przyprawiamy i smażymy. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy rybę, a na niej pieczarki.
  2. Przygotowujemy sos: roztapiamy masło i, cały czas mieszając, wsypujemy mąkę, a potem stopniowo wlewamy mleko. Rondelek zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z żółtym serem.
  3. Rybę i pieczarki polewamy sosem. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Ryba pod beszamelem – dodatkowe informacje

● Rybę możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ziemniakami purée, ryżem lub pieczywem z dodatkiem dowolnej surówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po węgiersku
Następny przepis: Smażony filet z dorsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode