Ryba pod beszamelem
Przedstawiamy przepis na niezwykle smakowitą rybę pod beszamelem. To doskonałe danie zapewni Ci prawdziwą kulinarną ucztę! Połączenie delikatnej ryby z kremowym sosem beszamelowym, zapiekanym do uzyskania zewnętrznej chrupkości, tworzy niezrównany komfortowy posiłek, idealny na rodzinne obiady czy spotkania z przyjaciółmi. Ryba w sosie beszamelowym to także doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrową dietę bez rezygnacji z wspaniałego smaku. Zaskocz swoich bliskich nowym przepisem na rybę w beszamelu, rybę zapiekaną w sosie beszamelowym lub rybę zapiekaną pod beszamelem. To po prostu smakuje niesamowicie!
admin
Składniki:
- 60 dag świeżej ryby morskiej (np. mintaja, dorsza, pangi)
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- 40 dag świeżych pieczarek
- 1,5 łyżki masła
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szkl. mleka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
- ok. 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Ryba pod beszamelem – jak zrobić?
- Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na oleju. Filety osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10-15 minut, następnie przyprawiamy i smażymy. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy rybę, a na niej pieczarki.
- Przygotowujemy sos: roztapiamy masło i, cały czas mieszając, wsypujemy mąkę, a potem stopniowo wlewamy mleko. Rondelek zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z żółtym serem.
- Rybę i pieczarki polewamy sosem. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Ryba pod beszamelem – dodatkowe informacje
● Rybę możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ziemniakami purée, ryżem lub pieczywem z dodatkiem dowolnej surówki.