Ryba po kaszubsku
Ten przepis na rybę po kaszubsku jest idealny dla tych, którzy pragną odkryć tradycyjne smaki nadbałtyckiej kuchni. To danie, które jest symbolem regionu Kaszuby, łączy w sobie świeżość ryb z prostego sosu. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem, który zadowoli każde podniebienie. Ryba po kaszubsku będzie doskonała na niedzielny obiad, ale równie dobrze sprawdzi się podana na ważny rodzinny obiad. Jeśli szukają Państwo kulinarnych inspiracji z północy Polski, ten przepis jest właśnie dla was. Prosty do wykonania, a rezultat na pewno Was zaskoczy. Spróbujcie skosztować kawałka kaszubskiej tradycji na własnym stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg filetów z pangi
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/2 l pikantnego keczupu
- 2-3 cebule
- olej
- bułka tarta i jajko do panierowania
Zalewa:
- 1/2 szkl. wody
- 2-3 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1-2 listki laurowe
Ryba po kaszubsku – jak zrobić?
-
Składniki zalewy gotujemy.
Dodajemy keczup i koncentrat
w takiej ilości, aby powstał średnio
gęsty sos. Zagotowujemy.
Wkładamy pokrojoną w piórka
i zeszkloną na oleju cebulę. -
Pokrojone fi lety panierujemy
w jajku, a następnie w bułce
tartej. Smażymy na złoty kolor.
Ryby układamy w naczyniu warstwami,
każdą polewamy schłodzonym
sosem pomidorowym.
Porady – Ryba po kaszubsku – dodatkowe informacje
Rybę po kaszubsku możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej. Podajemy na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba po grecku z ananasem
Następny przepis: Ryba po węgiersku