Ryba po kaszubsku

Ryba po kaszubsku

Ten przepis na rybę po kaszubsku jest idealny dla tych, którzy pragną odkryć tradycyjne smaki nadbałtyckiej kuchni. To danie, które jest symbolem regionu Kaszuby, łączy w sobie świeżość ryb z prostego sosu. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem, który zadowoli każde podniebienie. Ryba po kaszubsku będzie doskonała na niedzielny obiad, ale równie dobrze sprawdzi się podana na ważny rodzinny obiad. Jeśli szukają Państwo kulinarnych inspiracji z północy Polski, ten przepis jest właśnie dla was. Prosty do wykonania, a rezultat na pewno Was zaskoczy. Spróbujcie skosztować kawałka kaszubskiej tradycji na własnym stole.

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l pikantnego keczupu
  • 2-3 cebule
  • olej
  • bułka tarta i jajko do panierowania

Zalewa:

  • 1/2 szkl. wody
  • 2-3 łyżki octu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1-2 listki laurowe

Ryba po kaszubsku – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy gotujemy.
    Dodajemy keczup i koncentrat
    w takiej ilości, aby powstał średnio
    gęsty sos. Zagotowujemy.
    Wkładamy pokrojoną w piórka
    i zeszkloną na oleju cebulę.
  2. Pokrojone fi lety panierujemy
    w jajku, a następnie w bułce
    tartej. Smażymy na złoty kolor.
    Ryby układamy w naczyniu warstwami,
    każdą polewamy schłodzonym
    sosem pomidorowym.

Porady – Ryba po kaszubsku – dodatkowe informacje

Rybę po kaszubsku możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej. Podajemy na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po grecku z ananasem
Następny przepis: Ryba po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode