Ryba po japońsku
Zanurz się w niepowtarzalne smaki japońskiej kuchni dzięki naszemu przepisowi na rybę po japońsku. To wymarzony sposób na zaoferowanie sobie i bliskim odrobiny egzotyki w codziennym menu. W połączeniu z odpowiednio dobranym sosem, ryba rodzimego gatunku nabiera unikalnego, orientalnego charakteru. Czy jesteś gotowy na tę kulinarną podróż? Odkryj smak ryby po japońsku – niezapomnianego dania, które nie tylko podbije Twoje podniebienie, ale także zaskoczy swoją prostotą wykonania. Bez względu na to, czy jesteś wielbicielem smaków Dalekiego Wschodu, czy szukasz nowych inspiracji kulinarnych, ten przepis na pewno Cię zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram filetów rybnych (morszczuk, mintaj)
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 4 średnie cebule
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek octu
- 8 łyżek ketchupu
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- przyprawa do ryb (wystraczy także sól i pieprz)
Ryba po japońsku – jak zrobić?
- Rybę pokroić na kawałki, przyprawić marynatą do ryb, bądź samą solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Przygotować farsz: Na osobnej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykrywką przez 10 minut.
- W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W ładnej, najlepiej przeźroczystej, szklanej misce układać kolejno: troszkę farszu, kawałki ryby, farsz, ryba, farsz. Apetycznie wyglądająca ryba po japońsku, a przede wszystkim smaczna, przypadnie wszystkim do gustu 🙂
Ryba po japońsku – dodatkowe informacje
– jeśli ryba jest mrożona, należy ją oczywiście najpierw rozmrozić – istnieje także możliwość obtaczania ryby w cieście naleśnikowym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba po grecku z ananasem
Następny przepis: Ryba po węgiersku