Ryba po grecku z pieczarkami
Zapraszamy do odkrycia pysznej, pełnej smaku ryby po grecku z pieczarkami. Inspiracją tego przepisu jest tradycyjna kuchnia grecka, znana ze swoich zdrowych, śródziemnomorskich dań. Ten przepis łączy w sobie soczystą rybę z charakterystyczną dla kuchni greckiej mieszanką warzyw i ziół, której kremowy smak podkreślają pieczarki. Pięknie zaprezentowana ryba po grecku z pieczarkami zadowoli zarówno amatorów kuchni greckiej, jak i miłośników zdrowego, zrównoważonego odżywiania. To danie doskonałej jakości, które może sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1kg filetów rybnych (dowolny rodzaj)
- 0,5 kg pieczarek
- 5-6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- koncentrat
- olej
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb, papryka, cukier, itp.)
- jajko
- cytryna
- bułka tarta
Ryba po grecku z pieczarkami – jak zrobić?
- Rybę skropić sokiem z cytryny na ok. 1 godz. Następnie usmażyć.
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tartce. Kolejno dusić na patelni. Podsmażyć posiekaną cebulkę z drobno pokrojonymi pieczarkami, dodać sól, pieprz, natkę.
- Wyłożyć na warstwę „mieszanki” z patelni w naczyniu żaroodpornym . Na to wykładamy usmażoną rybkę. Następnie „mieszankę”, rybę. Tak, aby wyszły nam warstwy.
- Całość zapiec w piekarniku w przykrytym naczyniu żaroodpornym – około 25 minut, w temp. 180’C.
Ryba po grecku z pieczarkami – dodatkowe informacje
Można zwiększyć ilość warzyw i pieczarek, żeby było więcej dodatków do rybki.