Ryba po grecku z pieczarkami

Ryba po grecku z pieczarkami

Zapraszamy do odkrycia pysznej, pełnej smaku ryby po grecku z pieczarkami. Inspiracją tego przepisu jest tradycyjna kuchnia grecka, znana ze swoich zdrowych, śródziemnomorskich dań. Ten przepis łączy w sobie soczystą rybę z charakterystyczną dla kuchni greckiej mieszanką warzyw i ziół, której kremowy smak podkreślają pieczarki. Pięknie zaprezentowana ryba po grecku z pieczarkami zadowoli zarówno amatorów kuchni greckiej, jak i miłośników zdrowego, zrównoważonego odżywiania. To danie doskonałej jakości, które może sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1kg filetów rybnych (dowolny rodzaj)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5-6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • koncentrat
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb, papryka, cukier, itp.)
  • jajko
  • cytryna
  • bułka tarta

Ryba po grecku z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Rybę skropić sokiem z cytryny na ok. 1 godz. Następnie usmażyć.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tartce. Kolejno dusić na patelni. Podsmażyć posiekaną cebulkę z drobno pokrojonymi pieczarkami, dodać sól, pieprz, natkę.
  3. Wyłożyć na warstwę „mieszanki” z patelni w naczyniu żaroodpornym . Na to wykładamy usmażoną rybkę. Następnie „mieszankę”, rybę. Tak, aby wyszły nam warstwy.
  4. Całość zapiec w piekarniku w przykrytym naczyniu żaroodpornym – około 25 minut, w temp. 180’C.

Ryba po grecku z pieczarkami – dodatkowe informacje

Można zwiększyć ilość warzyw i pieczarek, żeby było więcej dodatków do rybki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po grecku
Następny przepis: RYBA PO GRECKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode