Ryba po grecku z ananasem
Zapraszamy do odkrywania kulinarnej podróży z nami – tym razem do słonecznej Grecji, z tropikalnym akcentem. Potrawa o nazwie „Ryba po grecku z ananasem” będzie nie tylko prostym, ale przede wszystkim smacznym daniem na rodzinnym obiedzie. Trochę egzotyki, którą wprowadza ananas, idealnie komponuje się z greckim podejściem do gotowania ryb. W efekcie dostajemy danie pełne fantazyjnych smaków, które nawołują do wspomnień o letnich wakacjach. To perfekcyjne połączenie tradycyjnej kuchni greckiej z odrobiną polskiej inwencji twórczej, doskonale wpisuje się w domowy jadłospis, podbijając serca smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g filetów z mintaja
- 50 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 marchewki
- 1 liść laurowy
- 50 g malutkich kawałków ananasa z puszki
- 1 cebula
- mały seler
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- pieprz
- sól
- dekoracja:
- cytryna
- natka pietruszki
- (składniki na dwa półmiski, 6 porcji)
Ryba po grecku z ananasem – jak zrobić?
- Filety z ryby posypać szczypą pieprzu i soli, obtoczyć w mące, usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Warzywa: marchewkę, selerkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić na mniejsze kawałki, zeszklić. Do garnka przełożyć marchewkę, seler, zeszkloną cebulę, zalać bulionem warzywnym, dusić ok. 20 minut pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać kawałki ananasa, wymieszać.
- Na półmisku ułożyć na przemian raz warstwę farszu raz warstwę filetów, przykryć pozostałym farszem, udekorować talarkami cytryny, natką pietruszki.
Ryba po grecku z ananasem – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś chce uprościć przepis, może zamiast filetów z mintaja ułożyć podgrzane kostki rybne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba po grecku bez smażenia
Następny przepis: Ryba po japońsku