Ryba po grecku Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg świeżej ryby (najlepiej wybrać filet z dorsza)
- 2 kg pomidorów
- nieduża cukinia
- 6 marchewek
- pół selera
- 2 białe cebule
- 3 pietruszki
- 1 por
- 50ml białego wytrawnego wina
- mąka
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, kardamon i cynamon
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- olej do smażenia
Ryba po grecku Magdy Gessler – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2. Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju z pokrojonym w półplasterki porem (biała część). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki: cukinię, marchewki, selera oraz pietruszkę. Warzywa dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmiękną.
3. Następnie Magda Gessler dodaje na patelnię obrane ze skórki i pozbawione pestek i soku, pokrojone drobno pomidory, podlewa całość winem oraz dodaje liście laurowe i kulki ziela angielskiego oraz ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku, warto też dodać szczyptę cukru. Kawałki dorsza układamy warstwami z warzywami w naczyniu, następnie wstawiamy rybę po grecku do lodówki na kilka godzin.
Porady – dodatkowe informacje
Ryba po grecku jest potrawą, której nie powinno zabraknąć w wigilijnym menu. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że możemy przygotować ją wcześniej i odstawić, by zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw. Dzięki temu danie zyska na smaku, bo składniki „przegryzą się”.