Ryba po grecku Magdy Gessler

Ryba po grecku Magdy Gessler

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na doskonałe dania? Masz ochotę na coś wyjątkowego, co zachwyci Cię smakiem, a jednocześnie będzie proste w przygotowaniu? Oto przepis na rybę po grecku, który jest autorskim dziełem Magdy Gessler. Ten doświadczony kulinarny ekspert wie, jak zaskoczyć swoją kreatywnością i wykorzystaniem tradycyjnych składników w nieoczywisty sposób. Odkryj kulinarne tajemnice ryby po grecku według Magdy Gessler – danie to wyróżnia się niezwykle bogactwem smaków, która zachwycą Twoje kubki smakowe. Ciesz się wyśmienitym smakiem greckiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby (najlepiej wybrać filet z dorsza)
  • 2 kg pomidorów
  • nieduża cukinia
  • 6 marchewek
  • pół selera
  • 2 białe cebule
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • mąka
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, kardamon i cynamon
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Ryba po grecku Magdy Gessler – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

2. Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju z pokrojonym w półplasterki porem (biała część). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki: cukinię, marchewki, selera oraz pietruszkę. Warzywa dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmiękną.

3. Następnie Magda Gessler dodaje na patelnię obrane ze skórki i pozbawione pestek i soku, pokrojone drobno pomidory, podlewa całość winem oraz dodaje liście laurowe i kulki ziela angielskiego oraz ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku, warto też dodać szczyptę cukru. Kawałki dorsza układamy warstwami z warzywami w naczyniu, następnie wstawiamy rybę po grecku do lodówki na kilka godzin.

Porady – dodatkowe informacje

Ryba po grecku jest potrawą, której nie powinno zabraknąć w wigilijnym menu. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że możemy przygotować ją wcześniej i odstawić, by zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw. Dzięki temu danie zyska na smaku, bo składniki „przegryzą się”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYBA PO GRECKU
Następny przepis: Ryba po grecku bez smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode