Ryba po grecku bez smażenia
Ryba po grecku jest popularnym daniem, które skomponowane jest z ryby i warzyw, podawane w sosie, często panierowane i smażone. Niemniej jednak, ten przepis na rybę po grecku, jest alternatywą dla tych, którzy wolą unikać smażenia. Jest to ryba pieczona w piekarniku lub gotowana, doskonale nadająca się dla dzieci, a także dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ten przepis na rybę po grecku bez smażenia, bez cebuli i marchewki, jest zdrowszą wersją tradycyjnego greckiego dania. Smaczna ryba podawana jest z sosie i zaskakuje swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700-800g filetów ryby – ja miałam dorsza, filety mrożone
- 6 sztuk marchwi (ok 800g)
- selera
- pietruszki
- duża cebula
- koncentrat pomidorowy (200g)
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- cytryna
- 1/2 kostki rosołowej
Ryba po grecku bez smażenia – jak zrobić?
-
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.
Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła.
-
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem, z dodatkiem kostki rosołowej. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat.
-
W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd.
Odstawiamy na noc.
xxxx – dodatkowe informacje
Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba po grecku Magdy Gessler
Następny przepis: Ryba po grecku z ananasem