Ryba po grecku bez smażenia

Ryba po grecku bez smażenia

Ryba po grecku jest popularnym daniem, które skomponowane jest z ryby i warzyw, podawane w sosie, często panierowane i smażone. Niemniej jednak, ten przepis na rybę po grecku, jest alternatywą dla tych, którzy wolą unikać smażenia. Jest to ryba pieczona w piekarniku lub gotowana, doskonale nadająca się dla dzieci, a także dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ten przepis na rybę po grecku bez smażenia, bez cebuli i marchewki, jest zdrowszą wersją tradycyjnego greckiego dania. Smaczna ryba podawana jest z sosie i zaskakuje swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 700-800g filetów ryby – ja miałam dorsza, filety mrożone
  • 6 sztuk marchwi (ok 800g)
  • selera
  • pietruszki
  • duża cebula
  • koncentrat pomidorowy (200g)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • cytryna
  • 1/2 kostki rosołowej

Ryba po grecku bez smażenia – jak zrobić?

  1. Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.

    Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła.

  2. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem, z dodatkiem kostki rosołowej. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

    Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat.

  3. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd.

    Odstawiamy na noc.

xxxx – dodatkowe informacje

Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po grecku Magdy Gessler
Następny przepis: Ryba po grecku z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode