Ryba po grecku
Ryba po grecku to tradycyjne, smakowite danie, idealne na obiad czy uroczystą kolację, którego przygotowanie cieszy zarówno zapalonych kucharzy, jak i amatorów gotowania. Sekret tego dania tkwi w harmonijnym połączeniu aromatycznej ryby i warzyw duszonych w pomidorach. Dodatkowo, ozdabianie tego przysmaku może stać się swoistym polem do kulinarnych popisów. Dekoracja ryby po grecku, jak udekorować rybę po grecku – być może nie raz zastanawialiście się, jak podać to danie, aby zachwyciło nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Bez względu na okazję, prezentacja tego dań może zaskoczyć naszych gości i dodać blasku każdemu posiłkowi.
admin
Składniki:
- około 400 g mrożonego filetu z dorsza
- 4 duże marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- mały por
- cebulka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki masła klarowanego
- Panierka:
- jajko
- mąka i bułka tarta
- olej do smażenia
- Dekoracja:
- ugotowana marchewka, por, natka pietruszki
Ryba po grecku – jak zrobić?
- Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rumiano na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Cebulkę posiekać, pora pokroić w półplasterki. Marchew, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W większym garnku na maśle zeszklić cebulkę, dodać pora i pozostałe warzywa. Chwilę smażyć, podlać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
- Na półmisku ułożyć usmażone kawałki dorsza, przykryć ugotowanymi warzywami, wyrównać powierzchnię. Schłodzić. Przed podaniem udekorować różą z marchwi, porem i natką.
Słowa kluczowe: jak udekorować rybę po grecku, dekoracja ryby po grecku.
xxxx – dodatkowe informacje
Jak udekorować rybę po grecku, dekoracja ryby po grecku.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno.