Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to tradycyjne, smakowite danie, idealne na obiad czy uroczystą kolację, którego przygotowanie cieszy zarówno zapalonych kucharzy, jak i amatorów gotowania. Sekret tego dania tkwi w harmonijnym połączeniu aromatycznej ryby i warzyw duszonych w pomidorach. Dodatkowo, ozdabianie tego przysmaku może stać się swoistym polem do kulinarnych popisów. Dekoracja ryby po grecku, jak udekorować rybę po grecku – być może nie raz zastanawialiście się, jak podać to danie, aby zachwyciło nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Bez względu na okazję, prezentacja tego dań może zaskoczyć naszych gości i dodać blasku każdemu posiłkowi.

Składniki:

  • około 400 g mrożonego filetu z dorsza
  • 4 duże marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • mały por
  • cebulka
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Panierka:
  • jajko
  • mąka i bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Dekoracja:
  • ugotowana marchewka, por, natka pietruszki

Ryba po grecku – jak zrobić?

  1. Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rumiano na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Cebulkę posiekać, pora pokroić w półplasterki. Marchew, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W większym garnku na maśle zeszklić cebulkę, dodać pora i pozostałe warzywa. Chwilę smażyć, podlać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  3. Na półmisku ułożyć usmażone kawałki dorsza, przykryć ugotowanymi warzywami, wyrównać powierzchnię. Schłodzić. Przed podaniem udekorować różą z marchwi, porem i natką.

Słowa kluczowe: jak udekorować rybę po grecku, dekoracja ryby po grecku.

xxxx – dodatkowe informacje

Jak udekorować rybę po grecku, dekoracja ryby po grecku.

Danie można podawać na ciepło lub na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYBA PO GRECKU
Następny przepis: Ryba po grecku bez smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode