RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

Czy kiedykolwiek marzyłeś o przysmaku z sielskiej taverny nad błękitnym Morzem Egejskim, ale nie wiedziałeś, jak go odtworzyć w swojej kuchni? Oddajemy w twoje ręce prosty przepis na rybę po grecku, który pozwoli Ci przenieść się smakiem do słonecznej Grecji bez wychodzenia z domu. Przygotowanie tej aromatycznej potrawy nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt końcowy na pewno zachwyci twoje podniebienie. Ryba po grecku to nie tylko przepyszny, ale i zdrowy obiad idealny dla całej rodziny. Zapraszamy Cię do odkrycia naszego łatwego przepisu.

Składniki:

  • Składniki na rybę:
  • 1 kg mrożonych filetów z mintaja,
  • przyprawa do ryb,
  • sok z cytryny,
  • mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia,
  • olej do smażenia.
  • Składniki na pierzynkę warzywną:
  • 60 dag marchewki,
  • 20 dag pietruszki,
  • średniej wielkości seler,
  • duża cebula,
  • średniej wielkości por,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • 3 szklanki gorącej wody,
  • przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy.

Ryba po grecku – jak zrobić?

  1. Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i solę. Gotuję przez 20 minut (zostawiam uchyloną pokrywkę). Pod koniec dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Odlewam 1/2 szklanki wywaru warzywnego i mieszam z koncentratem.
  4. Pora i cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem.
  5. Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce.

RYBA PO GRECKU – dodatkowe informacje

Rybę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku – u mnie dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po grecku z pieczarkami
Następny przepis: Ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode