Ryba po grecku
Ryba po grecku to tradycyjne danie polskiej kuchni, które cieszy się popularnością zwłaszcza podczas świątecznych spotkań. To smakowite połączenie ryby, warzyw i specyficznych przypraw. Obfitość smaków, klasyczne składniki i prostota wykonania to atuty, które przekonały wiele osób do częstego przyrządzania tej potrawy. Idealnie sprawdzi się na obiad, zarówno w święta, jak i na co dzień. Dzięki różnorodności dostępnych przepisów, można dowolnie modyfikować smak dania, a niekiedy dodaje się do niego farsz. Bez względu na wariant, ryba po grecku zawsze zachwyca swoją unikalną konsystencją i wykwintnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – filety wybranej ryby
- – cebula
- – mieszanka warzywna (por, seler, marchew, pietruszka)
- – koncentrat pomidorowy i ketchup
- – przyprawy
Ryba po grecku – jak zrobić?
- Filety (obowiązkowo ryba beż ości) z ulubionej ryby obtoczyć w mące i usmażyć.
- Farsz: cebulę usmażyć na głębokiej patelni, następnie dodać mieszankę warzywną (potarkowana marchew, pietruszka, por i ser pokrojone liście). Smażyć razem, dodać przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie i trochę cukru. Jak warzywa zmiękną dodać trochę ketchupu i koncentratu pomidorowego troszkę. Sprawdzamy smak wedle siebie. Jak zagotujemy farsz, wyciągnąć kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Do naczynia żaroodpornego układać warstwami: farsz – ryba – farsz – ryba itd, ostatnia warstwa to farsz. Do nagrzanego piekarnika włożyć zamknięte naczynie z rybka, podgrzewać w piekarniku dosłownie chwilę, do momentu aż farsz zacznie bulgotać, wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim rybę do ostygnięcia. Następnie rybę umieścić w lodówce.
Ryba po grecku – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje prosto wyjęta z lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba po grecku
Następny przepis: Ryba po grecku z pieczarkami